Počinje Festival nevidljivog filma

Ivor Car

8. srpnja 2007.

Počinje Festival nevidljivog filma

Početak tjedna filmoljupcima u Zagrebu donosi Festiival nevidljivog filma, tijekom kojeg će se, usprkos prvoj reakciji na naziv festivala, ipak moći pogledati nekoliko izvrsnih filmova koji su nevidljivi samo iz razloga što ih se više rijetko gdje može vidjeti, kao što je primjerice onaj gdje Indijanac Nobody i bijelac William Blake, koji nikada nije čuo za istoimenog pjesnika, tumaraju američkom divljinom

Tijekom narednih šest dana, koliko će Festival nevidljivog filma trajati, na nekoliko lokacija održat će se niz predavanja i filmskih projekcija u organizaciji Bijelog vala, Hrvatskog filmskog saveza i Community Arta, a cijela je priča zapravo krenula međunarodnim projektom na temu filmskih/filmofilskih mutacija, promjenjive karte svjetskog filma/filmofilstva, potaknutim programatskim pismom uglednog američkog filmskog esejista i kritičara, Jonathana Rosenbauma. Isti taj Rosenbaum, koji razmatra fenomen "smrti filma", našao se i uredništvu filmološkog programa, zajedno s Tanjom Vrvilo, Alexanderom Horwathom, Raymondom, Bellourom, Nicole Brenez, Adrianom Martinom i Kentom Jonesom.

Predavanja i filmske projekcije održat će se u kinu Tuškanac, na Akademiji dramske umjetnosti, Akademiji likovne umjetnosti i Filozofskom fakultetu, dok će se simpozij "ugostiti" u Novinarskom domu. Ovaj bi se festival trebao priključiti istraživanju spomenutog kulturnog fenomena, s aspekta ukidanja kinotečnog programa početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i masovnim zatvaranjem kino-dvorana. Tako će se u Zagrebu na "velika platna", nažalost samo tijekom šest dana, vratiti filmovi Jima Jarmuscha, Abbasa Kiarostamija, Philippea Garrela, Raoula Ruiza, Chrisa Markera, Kena Jacobsa, Philippea Grandrieuxa, Oshime Nagise, Erica Khooa, Yervanta Gianikiana i Angele Ricci Lucchi, Darezhana Omirbaeva, Petera Weissa, Raymunda Gleyzera, Holgera Meinsa, Waëla Noureddinea i Jang Sun-Wooa.


Nobody i Blake

Vjerojatno najzvučniji film koji će u sklopu Festivala biti prikazan, Jarmuschev je "Dead Man" ("Mrtav čovjek"), u kojem se osim Johnnyja Deppa, u manjim rolama pojavljuju i Iggy Pop, Billy Bob Thornton, Robert Mitchum, dok je muziku skladao i odabrao Neil Young. Detaljni filmski i predavački program te njegov raspored potražite na webu Filmskih mutacija.