U susret ZagrebDoxu

Svjetlana Zorić

25. veljače 2007.

U susret ZagrebDoxu

Iako u Zagrebu konačno ima svakojakih zanimljivih događanja, predlažemo vam da od sutra, 26. veljače pa do 4. ožujka dio svoga slobodnog vremena provedete u kinu, i to ne u bilo kojem kinu, već u kinima Studentskog centra, Teatra &TD i MM-a, gdje se u tom razdoblju održava poslovično odlični ZagrebDox - treći po redu međunarodni festival dokumentarnog filma. Ove je godine tu niz filmskih poslastica

Između toliko koncerata i privlačnih kazališnih komada, obožavatelji filmske umjetnosti narednih će dana doći na svoje. Kao i svake godine glavni hrvatski grad posjećuje "cirkus" koji se zove ZagrebDox, a kojeg kao i uvijek očekujemo s velikom znatiželjom. Najavljeno je kako će publika imati prilike vidjeti oko 120 filmova, a na vama je da izaberete što ćete pogledati, jer za sve se nema dovoljno vremena.

Programski novitet ovogodišnjeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox posvećen je najvećim svjetskim zavjerama, pa ćemo tako imati prilike pogledati i film o smrti princeze Diane - "Diana: The night she died". Prikazat će se i film o rušenju njujorških "Blizanaca" ("Loose Change 2nd Edition") te uradak o dolasku ruskog predsjednika Vladimira Putina na vlast ("How Puti Came to Power").

Za nagradu "Veliki pečat" (najbolji film u međunarodnoj konkurenciji natjecat će se 38 filmskih naslova iz 20 svjetskih zemalja. U toj konkurenciji moći će se vidjeti i ovogodišnji pobjednik festivala u Sundanceu u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma. Radi se, dakako, o filmu "Enemies of Happiness" redateljica Eve Mulvald i Anje Al Erhayem.

Ono, za što bi definitivno mogli odvojiti vremena je za nagradu Oscar nominirani "Jesus Camp" u kojem je riječ o kampu za odgoj evangelističke djece u Sjedinjenim Državama, te srbijanski film "Jedinica" koji progovara o tamošnjim ratnim zločincima, kakvi su Arkan i Legija. Na festivalu će se premijerno prikazati i dokumentarac o haškom tribunalu, "Carlina lista", švicarskog redatelja Marcela Schupbacha. Raspored projekcija možete saznati na ovom linku. Onda, vidimo se ...