Festival filmova o ljudskim pravima u Rijeci

Božidar Alajbegović

31. ožujka 2006.

Festival filmova o ljudskim pravima u Rijeci

Riječka udruga 'Drugo more', Multimedijalni institut iz Zagreba i zagrebački URK, u Rijeci sljedeći tjedan organiziraju FESTIVAL FILMOVA O LJUDSKIM PRAVIMA. Projekcije će se održavati u riječkom kulturnom centru Kalvarija. Nakon filmova (tematika svakog od njih uistinu oduševljava iole normalnije biće) slijedi diskusija, a bit će i glazbenih večeri i tuluma do zore. Cjelovit program pod

Festival filmova o ljudskim pravima, 6. - 8. 4. 2006.

KUC Kalvarija, Kalvarija 8


Četvrtak, 06. 04. '06.

17.00

Pristojna tvornica | A Decent Factory | Finska, VB, Francuska / 2004. / 79 min | režija Thomas Balmes

Pristojna tvornica prikazuje upravo takav pokušaj finske Nokije, najvećeg proizvođača mobilnih telefona u svijetu, koja je poslala tim, na čelu s dvjema savjetnicama za poslovnu etiku, da ispita uvjete rada u jednoj kineskoj tvornici koja proizvodi dijelove za Nokiju. Pratimo te dvije žene, zaposlenicu Nokije iz Finske te savjetnicu iz Velike Britanije, za vrijeme njihovog posjeta kineskoj tvornici. Redateljev izravan snimateljski stil nemilosrdno bilježi nelagodu britanskih menadžera, koji hodaju po tankoj žici između profita i zakona, dok zaposlenice tvornice svakoga dana za manje od minimalne nadnice sastavljaju punjače za mobitele. Nakon trogodišnjeg istraživanja o temi, redatelj Thomas Balmes prati istragu ovih dviju žena.

19.00

Kuga | The Plague | Engleska / 2004. / 105 min | režija Greg Hall

Kuga , višestruko nagrađivan dugometražni prvijenac mladog britanskog redatelja Grega Halla, je ulični film o opasnostima urbanog uličnog života u 21. stoljeću: vikend pun adrenalina i tulumarenja, droge i nasilja u multikulturalnom središtu Londona, prikazan je iz perspektive četiriju prijatelja, pripadnika etničkih manjina.

21.00

Tvornica čizama | The Boot Factory | Francuska / 2000. / 88' | režija Lech Kowalski

Tvornica čizama nas izravno suočava sa stvarnošću, toliko neposredno, ponekad i do krajnjih granica, a redatelj, Lech Kowalski, na vrlo intiman način sagledava što se događa i ne događa pred njegovim očima, istovremeno zadržavajući neophodnu distancu.
Film prikazuje postolare iz Krakowa koji poslu pristupaju kao punk-rokeri, žive prema vlastitim pravilima, ručno izrađuju čizme ujednačeno mašući glavama u ritmu glazbe omiljenih bendova.


Petak 07. 04. '06.

17.00

Portret Amerike kao mladog imperija (vlastitim riječima) | The Portrait of America as a Young
Empire (in its Own Words)
| SAD / 2005. / 98 min | režija François Bucher

Osebujno djelo nastalo korištenjem arhivskog materijala, Portret Amerike kao mladog imperija ni sam autor ne naziva filmom. Ono je program, omanji festival opskurnih starih filmova koji su predstavljeni u novom poretku te nam se čini da progovaraju o suvremenoj političkoj situaciji.
Bucher je vizualni umjetnik s očitim konceptualnim pristupom. On spaja raznolik materijal, a zatim promišljanje tog kolaža prepušta gledatelju, uz maksimalno poštovanje kako prema filmskom materijalu koji koristi, tako i prema gledatelju. Kao što stoji u naslovu filma, velesila progovara "vlastitim riječima", bez tuđeg uplitanja, no korozivni utjecaj vremena razotkriva sve neophodne pojedinosti.

19.00

Occupation: Dreamland | SAD / 2005. / 78 min | režija Ian Olds, Garrett Scott

Film Occupation: Dreamland je hrabar i iskren prikaz američkih vojnika smještenih u Falluji, iračkom gradu osuđenom na propast, zimi 2004. Dreamland su nazvali svoj kamp iz kojeg su redovito odlazili u Falluju održavati red, iako o ovom gradu nisu znali ništa, kao ni o njegovim stanovnicima, jeziku, kulturi ni religiji. To su obični dečki koji su svirali u bendu, ali se nisu proslavili, ili nisu bili dovoljno strpljivi za završetak školovanja, ili su se dosađivali na poslu u prodavaonici cipela, a ured za regrutaciju nalazio se odmah iza ugla.
Rezultat je fasicinantan, ponekad iznenađujući uvid u život vojske, vojnih operacija i složenosti američkog rata u 21. stoljeću. Ovo nije propagandni film i ne prenosi dosadnu poruku mnogih antiratnih filmova. Occupation: Dreamland nudi nepristranu sliku situacije.

20.15

Malo više mozga - rasprava/diskusija/prezentacija u organizaciji udruge Amandla, a na temu naziva "Fizika" protiv slobode – pseudoznanošću u vjetar homofobije». Diskusiju će moderirati i temu predstaviti te s vama raspravljati Mato Ivanišević.

21.00

Obrazovanje Shelby Knox | The Education of Shelby Knox | SAD / 2004. / 76 min | režija Marion Lipschutz, Rose Rosenblatt

Obrazovanje Shelby Knox je priča o sazrijevanju djevojke koja se uključuje u kampanju za uvođenje obaveznog seksualnog odgoja u srednje škole Lubbocka u Texasu. Iako srednje škole na tom području podučavaju da je apstinencija jedini oblik sigurnog seksa, Lubbock ima jednu od najvećih stopa maloljetničkih trudnoća i spolno prenosivih bolesti u čitavoj zemlji. Shelby, pobožna kršćanka koja se i sama zaklela na apstinenciju do braka, neočekivano postaje zagovornicom obaveznog seksualnog odgoja te temeljito počinje mijenjati svoje političke i duhovne stavove.


Subota, 08. 04. '06.

17.00

Stav skinheada | Skinhead Attitude | Francuska, Njemačka, Švicarska / 2003. / 90 min | režija
Daniel Schweizer

Stav skinheada je glazbeno putovanje na kojem, prateći Karole i njezino društvo, upoznajemo suvremene mlade skinheade. Redovito ih susrećemo na koncertima ili međunarodnim skupovima, od Francuske do Velike Britanije, od Njemačke do Skandinavije pa sve do SAD-a. Stav skinheada nudi ključ za razumijevanje i otkrivanje pokreta mladih te njegove paradokse. Krećući se na marginama, bolno svjesni nedostatka budućnosti, tvrdoglavi u želji da žive drugačije, da prežive i pokažu obzir jedni prema drugima - zbog čega ih neki smatraju posljednjim "herojima radničke klase".

19.00

Na Hitlerovu putu | On Hitler's Highway | Francuska / 2002. / 81 min | režija Lech Kowalski

Lech Kowalski Na Hitlerovu putu putuje najstarijim autoputom u Poljskoj, koji je kao invazijsku rutu prema istoku izgradio Hitler. Dok cesta doslovno (pro)pada u prošlost, Kowalski otkriva da je trenutno bitna poveznica sa zapadom te susreće ljude i nailazi na mjesta koja je povezuju sa sadašnjošću.

21.00

Kosovo/a | Nizozemska / 2003. / 60 min | režija Jody Barrett, Maria Mok, Maasja Ooms

Most koji od 1999. godine dijeli grad Mitrovicu razdvaja albansku većinu od srpske manjine. Kroz priče četvero mladih ljudi upoznajemo poslijeratno Kosovo. I Albanci i Srbi pričaju o tome kako je rat utjecao na njihov život, uvode nas u svoje domove i pokazuju nam svoj život.
Film je vrlo važan iz nekoliko razloga, ali se ponajprije ističe sposobnost redateljica da razotkriju realnost života u poslijeratnoj zemlji, prisutnost problema, ali i nade da će upravo te probleme jednoga dana riješiti mlađi naraštaji. Kosovo/a je prikazan na mnogobrojnim filmskim festivalima diljem svijeta.

22.30

Disco: jer ste vi to tražili glazbu bira DJ GAMBAVI - "trash music for trash people"

Nakon svake projekcije održat će se "Filmski šank: čašica razgovora" koji će voditi Marin Lukanović iz udruge FILMAKTIV. Ideje i dojmovi vezani uz odgledani film moći će se razmijeniti u ugodnom okruženju i prijateljskoj atmosferi. Mjesto događanja bit će prostor u blizini šanka KUC Kalvarije.

Organizatori: Drugo more - Rijeka, Multimedijalni institut - Zagreb i URK - Zagreb
Partneri: Amandla, Filmaktiv, Ri Teatar
Medijski pokrovitelji: Radio Rijeka, Radio Svid

Program je realiziran kroz platformu Clubture.