Papa za svoj rođendan dijeli 500 eura po glavi

Mladen Barbarić

27. ožujka 2007.

Papa za svoj rođendan dijeli 500 eura po glavi

Poznato je da su razne kraljevske, mafijaške i ostale 'cijenjene' glave, gomile novca trošile u slavu svojih rođendana, imendana, pobjeda i koječega. Stari Rimljani čak su uveli i zakon kojim se radnim danom ograničava broj posjetitelja i pretjerivanje u ponuđenim jelima i pićima na patricijskim zabavama. No, Benedikt XVI. sljedećeg će mjeseca odriješiti kesu i u slavu 80. rođendana počastiti svoje podanike, blagoslovom od po 500 eura po glavi (naravno, ne vašoj)

Iako ne sumnjamo da će se Papa u svojim zlatnim cipelicama došetati u nekakvu pozlaćenu prostoriju, s čijeg stropa prijete lusteri od par tona dragog kamenja, gdje će se za probrane servirati još probranije delicije plaćene ljudskom glupošću, popovskom bahatošću i stoljećima prijetnji i ucjena, javne žderačine ipak neće biti. Ono što je posljednji u nizu beskonačnih nasljednika Svetog Petra zamislio za proslavu svog rođendana, 16. travnja, pravi je feudalni relikt.

Svi zaposlenici Zemaljske ambasade Kraljevstva nebeskog u ime njegova rođendana biti će blagoslovljeni sa po 500 eura. Uz to, u čast osamdeset godina Papina prisutstva na Zemlji bit će upriličen i koncert, a da feudalna forma bude zadovoljena - 16. travnja biti će neradni dan! Tu će svetu zoru po dekretu v. d. Svetog Petra slaviti svi zaposlenici uprave Crkve, a Papa, veliki ljubitelj bendova koji izvode klasičnu glazbu, će se i sam počastiti koncertom koji će se njegovom blagošću izvesti njemu u čast.

Ipak, veliki obožavatelj Bacha, a navodno nekada davno i tekovina Hitlerjugenda, ne namjerava na tome stati. Unatoč statusu prve božje rezerve, svjestan prolaznosti života i spomenutih godina, odlučio je iskoristiti prvu sljedeću priliku za novu demonstraciju moći i milosti. Samo tri dana nakon famoznog rođendana, pastir čitavog katoličkog stada obilježava drugu godišnjicu odgovorne dužnosti podržavanja mita o postojanju boljeg života, ne na televiziji, ne na zemlji, ne na webu, već na nebu. Očekujte bogatu trpezu, mnogo oku i uhu ugodnih prizora kojima sasvim sigurno nećete biti svjedoci.