Ovako se to radi: Schröderu packa, a Wildmoser u pritvor

Ivor Car

9. ožujka 2004.

Ovako se to radi: Schröderu packa, a Wildmoser u pritvor

Neke stvari "kod nas" još uvijek nisu na potrebnom nivou. To svakako nije neka tvrdnja koju treba posebno obrazložiti. No, svejedno, donosim vam dva primjera iz, ne tako daleke nam, Njemačke, gdje je premijer dobio packu zbog slobode medija, a zbog afere oko izgradnje münchenskog stadiona, uhićen je jedan od viđenijih likova njemačkog nogometa

Njemačka udruga novinara oštro je napala odluku koju je donio njemački premijer Gerhard Schröder. On je naime odlučio da više nikada u svome životu neće progovoriti s novinarima Bilda, najtiražnijeg lista u toj zemlji.

Gerhard više nije mogao trpjeti konstantno i sad već dugogodišnje neobjektivno izvještavanje Bilda, koji je "nabrijan" na reformnu politiku njegove vlade. Smatra Gerhard kako tu više nije riječ o pojedinačnim slučajevima nego o ciljanoj kampanji protiv demokratski izabranih tijela, zbog čega je prisiljen članovima svog kabineta preporučiti da Bildu uzvrate istom mjerom. "Ista mjera" dogodila se već prilikom posljednjeg Gerhardoivog putovanja u Sjedinjene Države kada u pratnju nisu pozvani novinari spomenutog i spornog lista.

Udruženim novinarima to se, dakako, nije svidjelo, budući je to za njih čista povreda slobode tiska i školski primjer informacijske samovolje, pa u tom udruženju smatraju kako Bild jednostavno svoje pravo na informiranje treba izboriti putem sudskog procesa, što je jedan od vjerojatnih scenarija.

Zanimljiv je podatak da je u radu redakcije Bilda nekada sudjelovala i Gerhardova supruga, Doris Schröder, baš kao što i trenutačni vladin glasnogovornik.

Istovremeno dok su se oglašavali iz novinarske udruge, oglasili su se i iz njemačke policije, ali o nečemu sasvim drugom. Naime, oni su uhitili predsjednika njemačkog nogometnog kluba München 1860, po imenu Karl-Heinz Wildmoser.

Riječ je o vrlo viđenoj i utjecajnoj osobi, ne samo Münchena i Bavarske, već i cijele Njemačke. Karl-Heinz je uhićen pod optužbom da je primio mito prilikom ugovaranja poslova oko izgradnje novog münchenskog stadiona, na kojem će osim njegovog kluba igrati i njegov gradski rival, Bayern, te na kojem će biti odigrane neke od važnijih utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se 2006. godine odigrati u Njemačkoj.

Eto dragi moji Lupeži. Tako se to radi u pravoj demokratskoj i pravnoj državi. Tamo padaju i najveći i nikome se ne gleda kroz prste. Mi još uvijek samo možemo pričati o neobuzdanim predsjedničkim napadima na Jutarnji list, te o brojnim aferama oko gradnje Maksimirskog stadiona, zbog kojih još nitko nije čak ni poprijeko pogledan.