Gdje se igra

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Gdje se igra

Dugo su se Nijemci borili s Englezima oko organizacije svjetskog nogometnog prvenstva 2006. g. Bila je spominjana čak i neka tekma između te dvije nogometne velesile, na kojoj bi se odlučilo o organizatoru. No od toga nije bilo ništa. Nijemci su dobili organizaciju prvenstva, a jučer su nam saopćili i u kojim gradovima će se održavati nogometni dvoboji.
Svjetska nogometna federacija jučer je odredila gradove, koji će imati čast ugostiti nogometaše iz 32 zemlje svijeta, koji svojim igrama kroz kvalifikacije uspiju izboriti nastup u Njemačkoj. Danas je poznat tek jedan sudionik tog prvenstva, a to je domaćin Njemačka. Gradovi-domaćini su posebno zanimljivi nama, u slučaju da se vatreni uspiju plasirati na to prvenstvo. Tada bi hrvatski navijači mogli u samo jednom danu otputovati na tekmu i vratiti se doma, a tu su i mnogobrojni Hrvati koji žive u Njemačkoj i okolnim zemljama. Jedno je sigurno biti će Hrvata tamo.
Pa da vidimo! Tekme će se igrati u Berlinu, Muenchenu, Gelsenkirchenu, Leipzigu, Koelnu, Dortmundu, Frankfurtu, Hannoveru, Hamburgu, Kaiserslauternu, Nuernbergu i Stuttgartu. Još uvijek nije poznato u kojem gradu će se prvenstvo otvoriti te gdje će se igrati finalna utakmica. No, pretpostavlja se da će prvenstvo biti otvoreno u glavnom gradu, dakle Berlinu, a da bi se finale moglo odigrati u Muenchenu kao najvećem njemačkom nogometnom centru. Zanimljivo je kako se na stadionu vjerojatnog ovogodišnjeg prvaka Njemačke i polufinaliste Lige prvaka, Bayera Leverkusena, neće igrati. Taj bi stadion za trening trebali koristiti njemački nogometaši tijekom prvenstva.

U daljnem dijelu teksta ćemo dati po neku informaciju o stadionima. Spomenuti ćemo već neke postojeće stadione, kao i neke koji su planirani ili se već grade. Sve skupa znači da se ne mora nužno igrati na onima koje smo mi naveli. Također su u broj mjesta na stadionima, uračunata i sjedeća i stojeća. Nekim stadionima će se kapacitet do prvenstva povećati, a nekima smanjiti.

Berlinski stadion sagrađen 1936. g., Olympiastadion ima kapacitet od 76 000 gledatelja. Ovaj stadion nalazi se u berlinskom predgrađu Charlottenburgu, a nedavno je rekonstruiran prilikom čega je ispod tribina nađena neeksplodirana bomba iz drugog svjetskog rata.
Olimpijski stadion u Muenchenu, poznat je uglavnom po Bayernu koji na njemu igra, no u planu je gradnja drugog stadiona financiranog od grada. Taj bi stadion na rubu grada trebao biti završen do svjetskog prvenstva, no otom potom. Za sada podatak kako Olympiastadion može primiti 70 000 osoba.
Gelsenkirchen, grad iz kojega dolazi njemački prvoligaš Schalke ima brand novi stadion. Die Arena AufSchalke je potpuno natkriveni stadion s pomičnim krovom. Može primiti 61 000 navijača, a neki tvrde kako je to trenutno najljepši stadion svijeta.
Leipzig je grad u kojem svi klubovi igraju u ligama nižim od druge lige. Tako nam nije niti jasno, koji su razlozi zbog kojih će se tamo izgraditi novi stadion za svjetsko prvenstvo. Taj stadion bi trebao imati 45 000 mjesta.
Četvrti po veličini njemački grad, Koeln bi također trebao dobiti novi izgled stadiona, iako Koeln ima reprezentativni stadion. Ovo futurističko zdanje u staklu i bez atletske staze, trebalo bi primati 52 000 gledatelja i zbilja će izgledati prekrasno, toliko da ću staviti i njegovu sliku.
Slijedeći grad domaćin, Dortmund poznat je po vatrenim navijačima koji navijaju uglavnom na Westfalenstadionu. Taj stadion izgrađen je za svjetsko nogometno prvenstvo 1974. g., još uvijek izgleda kao nov, a može podnijeti buku 69 000 navijača.
Frankfurt iz kojega dolazi njemački drugoligaš Eintracht, nekada slavni klub, ima stari stadion iz 1925. g. koji može posjetiti 62 000 gledatelja. No, mi nećemo vidjeti taj stadion jer će za prvenstvo biti izgrađen novi, potpuno natkriveni za 50 000 ljudi.
Hannover je još jedan grad koji ima drugoligaša, koji će nakon dugog niza godina opet postati članom prve bundeslige, a nadamo se da će kao legendarni klub tamo i ostati. Stadion na kojemu taj klub igra, Niedersachsenstadion ima 49 000 mjesta, ali i tamo će se krenuti u renoviranje, pa će se njegov kapacitet povećati za 3 000 mjesta.
Hamburgova AOL Arena će 2006. g. moći primiti 50 000 gledatelja, a gostima će ovaj grad moći ponuditi najbolju zabavu u državi. Novi stadion grad je i zaslužio jer ima dva prvoligaša, od kojih će jedan iz lige ispasti za samo par tjedana (St. Pauli).
Na Fritz-Walter-Stadion, nazvan po jednom od najboljih njemačkih igrača u povijesti, u Kaiserslauternu će nakon malenih rekonstrukcijskih zahvata, moći stati 49 000 gledatelja.
Nuernbergov stadion, Frankenstadion također će doživjeti neke radove nakon kojih će moći prihvatiti jedva tisuću ljudi više nego li to može danas. Dakle puni kapacitet biti će 45 500.
Gottlieb-Daimler-Stadion u Stuttgartu će dobiti nešto više mjesta tek nakon što se stadionu renovira. Tada će grad, sjedište Mercedesa imati stadion za 60 000 gledatelja, željnih sjedenja.
To je to!