Odrasli festival kuca na vrata

Ivor Car

15. listopada 2008.

Odrasli festival kuca na vrata

Po našoj skromnoj ocjeni, nikad raskošniji program Zagrebačkog filmskog festivala samo što nije počeo, a malo tko u Lijepoj našoj, kao neradnička Lupigina ekipa, s toliko iščekivanja broji dane do nedjelje, odnosno 19. listopada kada ZFF konačno kreće. U sedam festivalskih dana kinima SC-a i Europe, osim 11 cjelovečernjih kandidata za "Zlatna kolica", prošetat će se prava četa izvrsnih uradaka, među kojima ipak najviše pažnju skrećemo na neizbježne dokumentarce

Nevjerojatno, otprilike kao i činjenica da webmasterova kćer ima već četiri godine, tako i mi teško možemo povjerovati da se festival s kojim smo od prvog njegovog dana, održava već šesti put. Stoga, već šesti put Lupiga će vam na ovom mjestu donijeti par osnovnih informacija o danas već odraslom i zrelom festivalu koji se ove godine održava od 19. do 25. listopada u Studentskom centru i pomalo udaljenom kinu Europa.

Za glavnu nagradu, nazvanu "Zlatna kolica", u koju "upadaju" prvi ili drugi filmovi redatelja, natječe se 11 dugometražnih, 15 kratkometražnih te 12 dokumentarnih filmova. Novitet su ove godine dva nova i poprilično obećavajuća programa. Radi se o Film@CRO , a iza neobičnog naziva kriju se strane produkcije snimljene u Hrvatskoj. Ukupno će ih se prikazati sedam, i to po izboru velikog prijatelja Lupige, Danijela Rafaelića iz Hrvatske Kinoteke, a najpopularniji će svakako biti "Winnetou: Blago u srebrnom jezeru" (sniman na Plitvičkim jezerima i u kanjonu Zrmanje) i "Proces" Orsona Wellesa (sniman na zagrebačkom Gornjem Gradu).

U sklopu drugog popratnog programa, Velikih 5, u kinu Europa prikazat će se hitovi najvećih europskih kinematografija (Njemačka, Španjolska, Francuska, Velika britanija, Italija) s oko milijun gledatelja u kinima. No, novi programi ne znače da je ZFF napustio svoje stare i provjerene programe - Vip Bibijadu, Matineje i Moj prvi film. Tu su, dakako, i "Kockice" u sklopu kojih će, nadamo se brojna publika, moći vidjeti deset novih hrvatskih filmova.

Iz dugačkog popisa obećavajućih filmova, na ovom mjestu, valjalo bi izdvojiti "Moskvu", Christophea Van Rompaeya, inače film nominiran za nagradu Europske filmske akademije, a ne bi trebalo propustiti niti "Elitnu postrojbu", nabrijani brazilski film koji zatvara festival. Što se tiče dokumentaraca zasigurno će najveću pažnju javnosti izazvati "Kao da je bilo nekad", film kojeg niti srbijanska kritika niti publika nije pretjerano mazila, a veliku pozornost dobio je nakon nedavnog predoziranja glumice Sonje Savić koja se pojavljuje u tom uratku.

Vrlo simpatično zvuči i "Slingshot Hip Hop", priča o prvom palestinskom hip-hop bendu iz pojasa Gaze, kao i "Cijanoza" film o uličnoj umjetnosti u Iranu te "The Red Race" koji tematizira sudbinu kineskih klinaca koje neumjereno treniraju kako bi ih predodredili za uspjeh na Olimpijskim igrama. Sve u svemu, i više nego dovoljno da sljedećeg tjedna u kinima Studentskog centra i kinu Europa provedete dobar dio svog slobodnog vremena ...