Obrati pažnju i uoči maloljetnika!

Ivor Car

12. listopada 2002.

Obrati pažnju i uoči maloljetnika!

Zagrebačka policija ovog vikenda bi mogla imati pune ruke posla, uz uvjet da će se plavci pridržavati zadatka koji su im namijenile njihove starješine. A zadatak, odnosno naredba je slijedeća: uočiti, identificirati i zbrinuti sve osobe mlađe od 16 godina ukoliko se one zateknu na ulici bez pratnje odraslih osoba. Što to točnije znači pročitajte u ...
Zagrebačka policija upoznala je javnost s planom akcije koju policija namjerava provesti u noći s 11-og na 12. i s 12-og na 13. ovog mjeseca. Te noći su upravo ovaj vikend, točnije noć s petka na subotu i noć sa subote na nedjelju. Prema planu akcije "plavci" će od 23 sata pa sve do 5 ujutro obratiti pažnju na poštivanje Obiteljskog zakona. Ukoliko netko nije upućen, te nije siguran što je to Obiteljski zakon, reći ćemo mu ukratko, da je to zakon koji zabranjuje mlađim maloljetnicima, a to su oni ispod 16 godina starosti, kretanje na javnim mjestima između 23 i 5 sati, osim ukoliko nisu u pratnji roditelja ili nekih drugih starijih osoba u koje roditelji maloljetnika imaju povjerenja.
Akcija će se provesti na širem zagrebačkom području, kao i na području zagrebačkih "satelita", Velike Gorice i Sesveta. U policiji kažu kako je cilj akcije "uočavanje, identificiranje i zbrinjavanje" posrnulih maloljetnika. E sad, što opet to znači? Znači slijedeće! Ukoliko policajac na ulici uoči osobu za koju sumnja da je mlađa od 16 godina, te procesom poznatim kao legitimacija iliti "Dobarveče!!! Osobnu kartu!" potvrdi svoje sumnje, dužan je tu osobu odvesti do kuće, ukoliko je ona u blizini. E na ovom mjestu dolazi do nekih nejasnoća koje se ne mogu riješiti na jednostavan način. Naime, policija je morala definirati pojam blizina, pa je on objašnjen kao udaljenost manja od 500 metara od mjesta na kojem se osoba zatekla, do njegovog mjesta stanovanja. Ostaje nepoznato da li će se policija slijepo pridržavati ove definicije blizine i što će biti recimo u slučaju da je maloljetnikova kuća udaljena 501 metar ili primjerice ako je maloljetnikov haustor udaljen od mjesta na kojem je zatečen, nekih 490 metara, ali su vrata njegovog stana na 14 katu i lift ne radi pa se mora ići pedesetak metara stepenicama ili šta recimo kad murijak u Dubravi naiđe na desetak prekršitelja, te ih ne može sve strpati u Golfa. Kombinacije su brojne i bilo bi zanimljivo pogledati kako će naša "vlast" riješavati slične probleme. U svakom slučaju kada policajac dovede maloljetnika njegovoj kući dužan je upozoriti roditelje na nepridržavanje Obiteljskog zakona.
Ukoliko pak policajac procjeni kako je maloljetnikovo prebivalište udaljeno više od 500 metara od mjesta na kojem je zatekao prekršitelja zakona, prekršitelj će biti odvezen u policijsku stanicu odakle će se pozvati njegove roditelje. Ukoliko se roditelji ne pojave u stanici, pozvat će se odgovorna osoba iz centra za socijalnu skrb, a tu se stvara prostor za nastajanje ozbiljnijih problema.
Rezultate prvog dana akcije ne znamo, budući da ova novica nastaje u kasnim satima, možda baš u trenutku kada je neki policajac uočio i definirao prekršitelja i sada se sprema na njegovo zbrinjavanje. Hoće li ovakve akcije odvratiti mlade od zala noćnih izlazaka, pokazat će tek buduće vrijeme, a nama starijima ostaje tek da barem zbog nečega uživamo u svojim godinama.