Policijske priče protekloga dana

Ivor Car

11. rujna 2002.

Policijske priče protekloga dana

Donosimo vam tri policijske priče, jednu o uhićenju vozača koji nije htio pomaknuti svoj automobil s Markovog trga, iako su se tamo u to vrijeme muvali Račan i njegov cjenjeni gost Drnovšek. Uz ovu priču donosimo i vijest o novih 600 automobila u kojima će se uskoro šepuriti hrvatski murjaci. I za kraj tu je vijest o policijskom lutku koji će nadzirati vožnju Karlovčana.
Od važnih policijskih događaja proteklog dana izdvajamo priopćenje PU zagrebačke u kojem javnosti priopćavaju kako su priveli 29-godišnjeg Ž.S.-a koji je uporno odbijao premjestiti svoje auto s Trga sv. Marka, gdje s autom mogu samo tzv. guzonje. Ističe se kako je privedni pružio nešto što se stručnim terminom zove pasivni otpor, a što će reći kako nikoga nije razbio, te kako je odbio postupiti po policijskoj zapovijedi koja je za cilj imala osiguranje terena uoči važnog sastanka Račan-Drnovšek. Nakon što su policajci na lijep način pokušali nagovoriti Ž.S.-a da makne svoje vozilo, nije preostalo ništa drugo nego da neposlušnika uhite, a njegovo vozilo prepuste odvratnom čudu tehnologije nazvanom pauk. No, uhićenog je trebalo izvući iz auta, a to nimalo nije bilo jednostavno pa je šaka zakona morala pokazati svoje oštre zube, ili kako to oni vole reći-primjeniti sredstva prisile. A dok su primjenjivali ta sredstva uspjeli su lakše ozlijediti Ž.S.-a, što on može dokazati hematomom na ruci, kojeg mu je podarila šaka zakona. Cijela priča završila je u najbližoj policijskoj postaji, gdje je uhićenik ispitan i odakle će mu poslati prekršajnu prijavu zbog vrijeđanja i omalovažavanja svojih negdašnjih kolega, jer po svemu sudeći čini se kako je Ž.S. bjelovarski neraspoređeni policajac, a podsjetimo kako oni već mjesecima prosvjeduju ispred zgrade Vlade na gore spomenutom trgu. Još kad mu pauk pošalje račun za svoje skromne usluge ...

No, ipak važija od ovog događaja zasigurno je vijest o 600 novih vozila u kojima će uskoro ostavljati špure dragi nam hrvatski policajci. Riječ je o ugovoru potpisanom jučer između Ministarstva unutarnjih poslova na čelu sa Šimom Lučinom i tvrtke HVB Leasing Croatia d.o.o. . Tako će od sada hrvatskim ulicama lutati raznorazni uniformirani automobili, a najviše ćemo se nagledati Fiata Punta i Forda Focusa, koji će biti patrolna vozila. Na očevide će radoholični policajci ići s Opel Astrama, a samo jedan sretni murijak će se vozikati u terencu Land Roveru. Ovo je prvi put da je neko državno tijelo uzelo automobile na leasing. Svaki od pet dobavljača uključenih u biznis, dao je petogodišnje jamstvo za sva vozila, koliko leasing i traje, a MUP će sam plaćati svoje redovite posjete serviserima. Treba li uopće spomenuti kako je gore spomenuta tvrtka izabrana putem javnog natječaja, na kojemu se pokazala kao najadekvatniji ponuđač. Posljednja nabavka policijskih automobila, kako kažu u MUP-u, bila je 1999. godine, a kako znamo tada je ta nabavka završila kaznenim prijavama. Sjetite se, VW Golf IV. No, nabavljala su se vozila i u međuvremenu, tako su neki sretnici već imali prilike vidjeti policijski Fiat Punto, proizveden 2000. godine.

I za kraj spomenimo kako je policijski radar kojega su putnici ka moru ovo ljeto mogli vidjeti uglavnom u Tušiloviću, jučer postavljen na karlovački  Korzo. Uz njega je montiran i umjetni policajac. Tako vozači na radaru mogu očitati brzinu s kojom su prošli pored njega, a bez da ih itko zaustavi. Nadam se kako neće poslužiti megalomanskom mjerenju brzina dečkiju s nabrijanim autima.