NOĆNA MORA ZA DEŽURNE MORALISTE I ČISTUNCE: Najkontroverznije svjetske naslovnice

Ivor Car

13. ožujka 2013.

NOĆNA MORA ZA DEŽURNE MORALISTE I ČISTUNCE: Najkontroverznije svjetske naslovnice

Nekada su domaće puritance počesto šokirale naslovnice „kontroverznog“ Feral Tribunea, najčešće one na kojima bi se našao hrvatski vrhovnik Franjo Tuđman, primjerice gol u krevetu sa srbijanskim kolegom Slobodanom Miloševićem. Sjećamo se i kako se javnost uznemirila kada je objavljena naslovnica tjednika Novosti - „Obadva, obadva su pala“ - a na ovom vam mjestu donosimo nešto još žešće, u vidu najkontroverznijih naslovnica svjetskih novinskih izdanja, kao što su Hustler, Life, Rolling Stone ili Time

Naslovnice, koje ste možda već i vidjeli, iz naftalina je izvukla Gracie Muran, koja piše za blog Oddee, a ovdje ćemo ih poredati kronološki

 

Davne 1965. godine, u jeku Vijetnamskog rata, Life je na naslovnici objavio fotografiju Paula Schutzersa na kojoj je snimljen zarobljenik, pripadnik Vijetkonga. Dobrim dijelom ova je naslovnica zaslužna što se američka javnost počela propitkivati o cilju i načinu rata koji je njihova država desetljećima vodila tisuće kilometara daleko od kuće.


Kontroverzni Hustler godinama je izazivao srdžbu i bijes američkih konzervativaca, od kojih je većina ipak u osami voljela baciti pogled na kakvo golo žensko tijelo. Godine 1978. Hustler je kod svojih protivnika još jednom izazvao ljutnju, i to kada je na temu „žena kao komad mesa“ prezentirao ovu fotomontažu.

 

Nekoliko sati prije kobnog 8. prosinca 1980. godine, kada će sresti svog ubojicu, pomahnitalog Marka Chapmana, John Lennon u društvu svoje pratilje Yoko Ono stao je pred fotoaparat Annie Leibovitz. Kada je mjesec dana kasnije fotografija objavljena na naslovnici legendarnog Rolling Stonea, tiraž čuvenog časopisa dosegnuo je nebeske visine.

 

Ista fotografkinja, deset godina kasnije, šokirala je američku javnost, kada je objavljena njena fotografija poznate holivudske zvijezde, Demi Moore, u sedmom mjesecu trudnoće. Iako sasvim prirodna pojava, trudnoća se, sasvim prirodno, nije svidjela tamošnjim čistuncima.

 

Par nepoznatih muških ruku, koje od pogleda javnosti skrivaju grudi Janet Jackson, prizor je što je 1993. godine osvanuo na naslovnici Rolling Stonea, a nikako se nije svidio dežurnim moralistima koji su smatrali da je fotografija opscena, pogotovo jer se radi o najčuvenijoj muzičkoj tiskovini.

 

Snošaj para jednogrbih deva također je naišao na osudu javnosti, koja je držala da takav prizor nije primjeren jednom tako uglednom časopisu kao što je The Economist, naročito jer dolazi iz konzervativne Velike Britanije.

 

U doba dok je bila neprikosnovena tinejdžerska zvijezda, neke 1999. godine, mlada Britney Spears razgolitila se za Rolling Stone, bacivši se u donjem rublju u zagrljaj Teletubbiesu. S obzirom da je izostala čednost primjerena tinejdžerici možete zamisliti kakve je reakcije izazvala ova naslovnica.

 

Fotomontaža poznatog genijalca Georgea Busha u lik izmišljenog „junaka“ satiričkog časopisa Mad, samo par dana nakon predsjedničkih izbora svakako je uzdrmala političku javnost.

 

Bolne fotografije zabijanja aviona u zgrade Svjetskog trgovačkog centra, 14. rujna 2001. godine objavio je ugledni Time.

 

Kada se narod već priviknuo na golotinju i u muzičkim časopisima, 2007. godine uslijedio je novi šok, naslovnica s pjevačicom Beth Ditto, čime je "poremećena" percepcija ukusa. Naime, zabrinuta javnost smatra da debelo nije i ne može biti lijepo.

 

Na temu umiješanosti njujorškog guvernera Eliota Spitzera u aferu s prostitucijom, The New York je izašao s ovom naslovnicom. Ne treba reći kako se Spitzeru to nimalo nije svidjelo.

 

The New Yorker je 2008. godine objavio karikaturu budućeg predsjednika Države, Baracka Obame, obučenog u, prosječnom Amerikancu, neželjenu tradicionalnu muslimansku odjeću. Dok u kaminu gori američka zastava, na zidu visi slika Osame bin Ladena, Barackova supruga nosi kalašnjikov. Dovoljno provokativno?



Lupiga.com