NOVINE ZA NEPISMENE: Tko su kod nas medijske zvijezde?

Siniša Pavić

21. veljače 2013.

NOVINE ZA NEPISMENE: Tko su kod nas medijske zvijezde?

I tko je to onda u nas i zašto - zvijezda!? Jadranka Kosor kada je za izjavu zamoli Red Carpet. Soraja kada pretjera u fotošopu. Ivan Herceg kad prekine s curom. Manekenke na špici. Špica bez manekenki. Mamići, Modrići, Čačići, Linići. Goli do pupka i goli od pupka. Rozga koja nikako da se uda. Sve teže se snaći, sve teže definirati što prodaje novinu, što osigurava linkanje i lajkanaje, garantira gledanost i zalog je slušanosti. 'Benti temu koja autora ovog teksta dopade da se s njim naruga kad i sam nerijetko zađe s onu stranu dobra ukusa, pa piše koješta s iluzijom da mora katkad pisati svašta ne bi li se makar rijetko moglo udariti gdje treba
- Evo ti teme. Tko su danas zvijezde, zvijezde tiska, televizije, radija, medija, u nas dakako.

- Neš' ti teme - prvo je, dakako, što čovjek pomisli, tim više što je predaja pred svekolikom najezdom sisa i guzica što nadiru sa svih strana, odavno obavljena. Pače, kolikogod da mrziš, svejedno škicnneš po navici "temu" pod naslovom koja uči kako njene ili njegove gaćice govore sve o njoj ili njemu. Pogledaš, jer si samo krvav ispod kože, uvjeriš se i opet da je glupo bilo trošiti na to vrijeme i ideš dalje svejedno se uredno gledajuć u ogledalo. Pravdanje za bezumnost koja se zove virkanje u tuđe gaćice uvijek se nađe. Dakle, izem ti temu.


Kolikogod da mrziš, svejedno škicnneš "temu" koja uči kako njene ili njegove gaćice govore sve o njoj ili njemu. Pogledaš, jer si samo krvav ispod kože, uvjeriš se i opet da je glupo bilo trošiti na to vrijeme (ILUSTRACIJA: forum.b92)

A opet, mora biti da tu ima nešto više. Mora bit nešto više sad kad je i Supermen, odnosno Clark Kent, napustio svoju novinsku redakciju i dao otkaz u Daily Planetu nakon 70-ak godina službe zbog, kako pišu novine, žutila. Kolega je, nakon svih tih godina svekolike borbe protiv svakovrsnog zla, shvatio da postoje bitke koje ne možeš dobiti. Lako je krvit se s Lexom Luthorom, ali nema u majstora više snage za borbu protiv ovakvoga novinarstva. Na bijeg ga je, kako za oproštaja reče, natjeralo saznanje kako nema smisla baviti se poslom koje je posve pokleknuo pred zabavom. A kad Superemen više ne želi biti zvijezda medijska, k vragu tko želi!?

Želi li to, recimo, Severina Vučković.


Zvijezda (FOTO: Lupiga.Com)

Ona je pjevačica. I samohrana majka. I zvijezda. I sve što napravi ovjekovječi se. Kamera žudi uslikati Severinu, svaki medij žudi imat Severinu bilo da je angažirana pa nosa na reveru bedž s brojem nezaposlenih, bilo da je 'samo' pjevačica. Javna televizija je tako odlučila svoj najuzorniji obiteljski show zvan "Zvijezde pjevaju" uresiti baš Severinom. Severina je poslušala savjete modnih mačaka, navukla sebi i plesačicama hulahopke boje bombona, a sebe uvukla u očajno krojen zlatan triko. Dan poslije s novinskih stranica je vrištalo kako se narod skandalizirao, jer je izrez otkrio sve. Što sve, svege mu, osim loša ukusa!? Zašto je to za naslovnice? Vrijedi li taj temat više nego, recimo, znanstveno istraživanje katedre za seksologiju Filozofskog fakulteta na temu Hrvatica i analnog seksa? Je li probleme što žena ima skoro 40, a usuđuje se pokazati noge, ili je problem samo taj nesretno krojen triko? Elem, tisuću pitanja na koje se nema odgovora. Ali ima činjenice da je gledanost, a onda i čitanost bila zavidna.

A da nije zvijezda Ćiro Blažević!?


Dovedeš Ćiru i imaš show (FOTO: Lupiga.Com)

Eno Edi Škovrlj, dični urednik Dnevnika 3, dočekao je starog vuka Ćiru u kasni noćni sat k'o da mu je najrođeniji. Em, kako ste živahni za svoje godine, em kako vam se oči sjaje, em šta nam prije niste došli. Ćiri kobajagi neugodno, pa sve veli da si utvara, i da je galvaniziran, i da mu ambicije ne fali. Dovedeš Ćiru i imaš show, imaš sutrašnje novine koje idu korak dalje, sve do Ćirinog obećanja da će skočiti s Cibonina tornja ukoliko ne izvuče svoj novi klub NK Zagreb iz dreka. Pa, sad ti vodi neki drugi klub i usudi se natamburat Zagreb, riskiraj da te sutra proglase krivcem za eventualno bezumno skakanje s tornja, i to sada kad više nema Supermena da sirotana u zadnji tren spasi. Jest, doduše, mogao je Škovrlj pripitati Ćiru i tko to sve plaća, tu činjenicu da ga je gradonačelnik Zagreba Bandić doveo u Zagreb? Nije valjda da svi građani metropole odriješe kesu da bi nam Škovrlj navečer u Dnevniku pokazivao svoj ushit gospodinom mrvicu preživahnim za svoje godine!?  

DOPRINOS ISTRAŽIVAČKOM NOVINARSTVU: Zašto to radite, kada vaši čitatelji takav način novinarstva ne odobravaju?

Hrvatsko je novinarstvo totalno devastirano

VAŠ IZVOR INFORMACIJA: Najveći biseri hrvatskog novinarstva

Robert W. McChesney: Novinarstvo koje od ljudi pravi idiote

Sve je to već viđeno, špranca koja se samo sve žešće lakonski rauba, jer narod to, navodno voli čitati, ili čita jer smo ga na to navikli. Stoga je i pravedno da narod ponekad uzme stvar u svoje ruke, da na dati prst reagira hvatanjem ruke i tako sve da i nije htio raskrinka čitav sustav. Darko Mihajlović! Jedan i jedinstven. Onaj koji je sam umalo pa srušio sustav od 3.000 ljudi. Vrag će ga više znati je li knjigovođa, ili ekonomist, osnovnoškolac ili doktor svekolikih znanosti, no činjenica jest da ga je Aco Stanković pozvao u emisiju, Ivan Jabuka u prilogu nakitio titulama da bi se na koncu pokazalo da je u udarnoj televizijskoj emisiji gostovao čovjek koji možda i lijepo zbori, ali se predstavlja, ili su ga predstavili za nešto što nije. Ako taj nije u čas postao zvijezdom, nije nitko! Warholl bi bio zadovoljan. Mihajlović je jamačno zadovoljan. Aco Stanković možda i nije pretjerano zadovoljan iz jednostavna razloga što mu se vrhunski performans slučajno dogodio. Još da je znati je li glavni ravnatelj HRT-a zadovoljan gdje bi nam bio kraj, samo kod njega se nikad ne zna kakve je volje. A trebao bi biti dobre volje, jer Mihajlović mu je javni servis doveo na naslovnice.


Aco Stanković možda i nije pretjerano zadovoljan iz jednostavna razloga što mu se vrhunski performans slučajno dogodio (SCREENSHOT: YouTube)

I tko je to onda u nas i zašto - zvijezda!? Jadranka Kosor kada je za izjavu zamoli Red Carpet. Soraja kada pretjera u fotošopu. Ivan Herceg kad prekine s djevojkom. Manekenke na špici. Špica bez manekenki. Mamići, Modrići, Čačići, Linići. Goli do pupka i goli od pupka. Rozga koja nikako da se uda. Sve teže se snaći, sve teže definirati što prodaje novinu, što osigurava linkanje i lajkanaje, što garantira gledanost, što je zalog slušanosti. Sad bi, dakako, bio red zakukati nad svim onim ljudskim vrijednostima koje smo po putu izgubili tragajući za žutilom, jadikovati kako smo pojeftinili skroz, optužiti državu što nas čini ovcama ne bi li nas čim lakše šišali. Samo, baš taj tren kad je razum trebao na papir, eto ti naslovnice jednog našeg dnevnika i na njoj najave teme - "Ovako bi mogli izgledati u starosti!" A u tekstu test aplikacije, one zahvaljujući kojoj se vidi kako će naši poznati izgledati kad ostare. Mamić, Kostelić, Pusić, Štimac, Čačić, Pokos i tako to. I to je to. Tema koja se rasprostrla tamo gdje je do jučer stajao prilog za kulturu. Kojeg smo ukinuli. Jer je nerentabilan. 

- Ne bih se htio previše miješati među hrvatske duhove, novinarske, kao ni književne, ali mi se nekako čini da se ovdje već godinama pokušavaju stvoriti novine - za nepismene. Dakle, novine u kojima neće biti puno slova, naročito malih slova, jer se pretpostavlja da su nepismeni ona velika naučili. No, kada se takav pristup razvije do savršenstva, profesija se susreće sa sljedećim problemom: nepismeni ne žele kupovati novine! A kako smo u međuvremenu odustali od novina za pismene, naklade samo padaju - kazao je nedavno Miljenko Jergović za intervjua danom Davoru Krili, a objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji.

I to je to.

Književnicu Olju Savičević - Ivančević su pitali kako vidi preživljavanje u ovoj striptiz-kulturi.

- Striptiz podrazumijeva površinsko svlačenje, kod nas uglavnom skidanje tuđega prljavog rublja. To rade svi, od političara na vrhu, medija, pa nadalje. Svi stripaju, nitko ne secira. Prestalo je biti nakaradno, pa skandalozno, pa zanimljivo kad to netko s političke ili estradne scene radi. Novi trend je uvući se u taj kaos, degradirati i one koji ne pripadaju, bar ne svojevoljno, striperskom miljeu. Najbanalniji primjer je kad se neka glumica skine na predstavi ili u filmu i tad se nešto što bi trebalo biti lijepo pretvara u prljavo rublje, u skandal, patrijarhalno licemjerje, a često i u mizoginiju. Zanimljivo, kad se skine predivan muškarac, to ostane sasvim neprimijećeno ili se na homofoban način poistovjećuje s gay kulturom, kao da je ženska seksualnost nešto jednosmjerno, pasivno. U tabloidima je sve vulgarno, seljački seksualizirano, iz seksualnosti je istisnuta i zadnja kap erotskoga. A ako neki mediji postoje samo zbog naslova i klikova, koja je njihova svrha? Nema je, a ono troje-četvero novinara koji nešto vrijede, ionako su izgubljeni u toj besmislici - kazala je ona u intervju danom tjedniku Novosti.

I to je to.


Da nije Čačić (FOTO: Lupiga.Com)

Nego, tko su onda zvijezde? Da nisu generali, Sanader, Čačić.... 'benti temu koja je garant autora ovog teksta dopala da se s njim naruga kad i sam nerijetko zađe s onu stranu dobra ukusa, pa piše koješta. Piše, jer je odavno spustio gard zatočen u začaran krug kredita, jeftina života, kompromisa, kojekakvih šefovskih želja i iluzije da se mora katkad svašta ne bi li se makar rijetko moglo udariti gdje treba. A te ruke mlitavo spuštene uz tijelo, tek se po kući dižu u obrambeni gard ne bi li se barem u tom mikrokosmosu obranilo nejač od svekolike poplave koještarija. Teško je, ne ide baš, argumenti si tanašni, bitka je vjerojatno uzaludna, ali nada umire zadnja. Nada da će se Clark Kent ipak jednom vratiti, ne da bude novinar nego da pokaže toj svjetini što život daje za sličicu u novini i kadar na televiziji, tko je tu i zašto prava zvijezda!

* Tekst je u nešto izmijenjenoj verziji objavljen i u strukovnom glasilu Novinar

Lupiga.Com