Naramak informacija oko ovogodišnje 'Zlatne Koogle'

Ivor Car

23. ožujka 2006.

Naramak informacija oko ovogodišnje 'Zlatne Koogle'

Do početka Zlatne Koogle 2006 sedam je dana, a do kraja glasovanja za pobjednike u brojnim kategorijama ostala su tek dva dana, te nas tako uskoro očekuju ukupno četiri festivalska dana tijekom kojih će nastupiti više od 30 atraktivnih glazbenih imena. Manje poznato je da će Kooglu propratiti i izlazak CD-a domaćih izvođača pojačanih s par susjeda. Među naramkom informacija, pronađite i reakcije nekih glazbenika

Dakle, već i svrake na grani znaju da festival Zlatna Koogla 2006 počinje sljedećeg četvrtka (30. ožujak), i to s 'Večeri Zlatnih Dama domaće glazbe' u zagrebačkom Aquariusu. Brojke ovogodišnje Koogle su uistinu impozantne. Osim što je na njihovim web stranicama do jučer zaprimljeno oko 33.000 glasova za dobitnike nagrada u brojnim kategorijama, pozornost plijeni činjenica kako će u četiri festivalska dana nastupiti preko 30 domaćih i stranih glazbenih imena. O kome je tu riječ pogledajte u nastavku


'Večer Zlatnih Dama domaće glazbe', četvrtak 30. ožujka - Aquarius (ulaz 40 kuna)

TAMARA OBROVAC TRANSHISTRIA ENSEMBLE
LEA DEKLEVA
RIVERS
MERITAS
LIDIJA BAJUK
DUNJA KNEBL
LUTKE
SUZANA HORVAT
AFION

'Nove nade i debitanti', petak 31. ožujka - KSET (ulaz 30 kuna)
 
FATHER
FRENKIE
GUL Y MARLONES DO BRANDO
DIYALA
BILK

'Zlatni Kooglači', subota 1. travnja - Tvornica (ulaz 60 kuna)

LET 3
NATALI DIZDAR
SVADBAS
EDDY MEETS YANNAH
GUSTAFI
GEGO I PICIGIN BAND
ZORAN PREDIN I ŽIVE LEGENDE
OBOJENI PROGRAM
MOJMIR NOVAKOVIĆ I KRIES
CINKUŠI
MIROSLAV EVAČIĆ
LEUT MAGNETIK
NO NAME NO FAME

'DJ Battle', nedjelja 2. travnja - Aquarius (ulaz 20 kuna)

DJ OLI DOBOLLI
DJ COBAN I SELJO
DJ FREEZ
DJ LABOSH
DJ NIKOLA FUCHKAR


Kao i prošle godine samu nagradu popratiti će i CD na kojem će se pronaći 15 izvođača s domaće glazbene scene uz Bonus track s troje gostiju iz susjedstva (iako bi u bonus svakako trebalo dodati i Frenkieja te Letu štuke koji su iz Bosne i Hercegovine, ali …). Svi oni prošle su godine objavili album ili makar singl. Dakle, na spomenutom CD-u pronaći će se sljedeće stvari:

1. MIROSLAV EVAČIĆ - Rece cardas/Duel In Podravina (2:53/1:50) (Scardona)
2. NONAME NOFAME - Di je? Nije (2:55) (Aquarius Records)
3. TAMARA OBROVAC - Daleko je... (4:50) (Aquarius Records)
4. LEUT MAGNETIK - Fyer Fox (2:15) (Aquarius Records)
5. SVADBAS - Više nije važno tko je kriv (3:00)  (DOP Records/Menart)
6. FATHER - Cynosure (4:55) (Dallas Records)
7. BILK - Terminator (6:08) (Moonlee Records)
8. FRENKIE - Soundtrack (3:45) (Menart)
9. DIYALA - Raw (3:56)
10. GUL Y MARLONES DO BRANDO - John Cleese Reggae Rock And Roll (3:55) (Rocco&Partner/Menart)
11. CINKUŠI - Babilonska (3:25) (Cantus)
12. RIVERS - Mr. Sandman/Bei Mir Bist Du Schoen (3:45) (Aquarius Records)
13. LETU ŠTUKE - Mjesto za dvoje (3:45) (Menart)
14. LEA DEKLEVA - Idi (3:50) (OK Music)
15. MERITAS - Daj da zaboravim (3:55) (Menart)

Bonus Tracks:

16. RAMBO AMADEUS - Demode (4:44)  (B92/Menart)
17. ZORAN PREDIN - Ne mine niti dan (5:16) (Dallas Records)
18. OBOJENI PROGRAM - Sve u redu (2:55) (urbaNS)


Za kraj evo i nekih reakcija poznatih imena koja su nominirana ili će nastupiti tijekom jednog od četiri festivalska dana:

Alex Kopranos (Franz Ferdinand), nominirani u kategorijama "Najbolji inozemni album, pjesma, izvođač": Hi to everybody in Croatia at Zlatna Koogla award and thank you for nominating us for best rock act, best international rock band, best song, and album. That`s really nice of you ...

Mirela Priselac - Remi (Elemental), nominirani u kategoriji "Najbolji koncert" i "Vox Populi": Nagrada je insprirajuća jer nadahnjuje umjetnike da zaplove morima kreativnih sokova i otkriju sebe kao jedinku nasukanu na plažu hrvatske glazbene scene koja će potvrdu naći u obliku Zlatne Sfere koja je zapravo varljiva kocka. Njezina varljivost oblika simbolizira varljivost slave koja je danas tu, sutra nije. Danas kocka, sutra kugla. Domaća glazbena scena ima mnogo lica, od kojih su mnoga ružna. Zlatna Koogla kao takva podiže razinu svijesti slušatelja upućujući na posljednje trendove i najuzvišenija dostignuća, bez kompromisa. Nagrađenima nudi zadovoljstvo i krunu minulog rada, kojim se oni tad ponose, uzdignutog čela i vrijeđa koje se pote.

Edi Maružin (Gustafi), nominirani u kategoriji "Najbolji duo ili skupina": Svaka takva vrsta zbivanja su potrebna HR sceni, posebno ako se razlikuju od drugih i ako se ne bude išlo u hiperprodukciju i inflaciju istih. Dobro je što postoji takvo nešto sto se po načinu glasanja i po glasačkom tijelu razlikuje od Porina i postojećih drugih nagrada. Očekujem dobru i iskrenu zabavu sa puno dobre vibracije i visokooktanske energije. Publici i glasačima: Slušajte i glasajte za kvalitetu, rad i talent. Ne dozvolite da vas obrlate foliranje, kreveljenje, glupost i primitivizam, bigbraderi i TV, ni ostali mediji. Ne dozvolite da vas uvedu u širokopotrošnu robu i na vama još i zarađuju. Ostanite svoji i sa svojima.Volite Gustafe.

Saša Antić (TBF), nominirani u kategoriji "Najbolji koncert" i "Vox Populi": Alo ekipa, svaka čast na Kugli i to je sve super lipo šta se radi.

Diyala Obeid, nominirana u kategoriji "NAJboljeg novog izvođača": Divno priznanje za samostvaralački rad, obilježje posljednjih 7 godina na underground sceni. Otkriveno je novo blago: Zlatna Koogla! Upoznata Vašim pristupom i radom  Zlatna Koogla dostiže sve bistriji uvid u kvalitet koja bi mogla podići nivo na našoj glazbenoj sceni. Uostalom..opravdano nastavljate obećanim!

Damir Martinović - Mrle (LET3), nominirani u 9 kategorija: Mi ne znamo što je Kugla. Nismo još bili. To ćemo tek vidjeti.

Mihael Prosen (The Father), nominirani u kategoriji "Najbolji izvođač, novi izvođač, videospot, website": Potreba za ovakvom nagradom je neupitna, zvala se ona 'Zlatna Koogla' ili nekako drugačije, bitna stvar je da većina u njoj prepoznaje objektivnost i nepristranost, te kvalitetu kao najbitniji faktor pri odlučivanju odabira nominiranih, a mislim da će se velika većina složiti da te tri stavke najviše nedostaju našoj sceni, otprilike koliko voda nedostaje pustinji! Mi smovrlo počašćeni što smo nominirani na ovakvoj manifestaciji. Nismo baš zadovoljni stanjem na našoj sceni i naravno da ovakva nagrada na svaki način doprinosi glazbenoj sceni. A da li podiže kvalitetu... pa mislim da da, i mislim da velika većina novih izvođača svojom kvalitetom to i dokazuje, u zadnjih godinu dana desilo se dosta pozitivnih stvari i izdanja. Sigurno je da se i Zlatnoj Koogli mora pripisati dio zasluga za to.

Kebra (Obojeni program), gosti: Mi dolazimo iz jedne zemlje koja mnogo toga nema, pa ni sličnu manifestaciju. Zlatna Koogla je idealan način za uspostavljanje muzičkih sistema vrednosti. Naravno da bi se sve dovelo na svoje mesto (a to nije mali posao) treba stvoriti infrastrukturu, čitavu mrežu, od muzičara, koncertnih prostora, izdavača, medija, muzičkih delatnika i publike. Kao što rekoh to nije jednostavan posao, ali mislim da se Zlatna Koogla prepoznaje kao nosilac takve ideje. Ozbiljna posvećenost radu donosi i ozbiljne rezultate.