Napokon svladan međimurski ubojica policajca!

Ivor Car

13. veljače 2003.

Napokon svladan međimurski ubojica policajca!

Čini se kako je Međimurje postalo opasan okoliš, pogotovo za one koji se bave novčanim poslovanjem. Kako otvaranje mjenjačnice u Međimurju nije dobra investicija, govori nam i jučerašnji slučaj pljačke banke, koji je tekao kao po filmskom scenariju. Epilog: ubijeni policajac, nekoliko sati opsade i nešto manje pucnjave, te na kraju teško uhićenje razbojnika, koji je zadnji spas pokušao naći u hladnoj Dravi.
U međimurskom mjestašcetu, Nedelišću je jučer, kada većina hrvatskih zaposlenih napušta svoja radna mjesta, negdje oko 15 sati, opljačkana poslovnica Varaždinske banke. Obična vijest, ni po čemu posebna, ali nije tako, ukoliko znamo da je ovo drugi put u tri tjedna da se u Međimurju događaju pljačke koje imaju kobni epilog. Da, dobro ste čuli, kobni. Naime, nakon što je opljačkao banku, maskirani muškarac težak oko devedesetak kilograma i visok 180 centimetara, dao je petama vjetra i to automobilom, točnije crvenim golfom, bosanskohercegovačkih registarskih tablica 792 J 432.
Uskoro su u potragu za maskiranim, kao i za crvenim golfom BiH rega, krenuli međimurski i varaždinski policajci. U pomoć im je dolazila i zagrebačka specijalna postrojba, a u potrazi je korišten i helikopter. U međuvremenu lokalna prometna patrola dobila je dojavu kako se netko sličan traženom nalazi ispod mosta Bana Josipa Jelačića. Čim je patrola došla na dojavljeno mjesto, dočekana je paljbom iz vatrenog oružja. U patroli je bio i 32-godišnji policajac Željko Murk, otac troje djece, kojeg je pljačkaš "pokosio" i tako se iz pljačkaša "prometnuo" u hladnokrvnog ubojicu. Nakon toga pljačkaš i ubojica je opet krenuo u bijeg, te se na lijevoj obali Drave "zabarkadirao", a opkolilo ga je više od 150 policajaca.
No, policijska akcija, iz nama za sada nepoznatih razloga, nije započeta, već je opsada trajala nekoliko sati, a povremeno su se, prema izjavama nazočnih, čuli pucnjevi. Čini se da je pucala samo jedna strana, jer policijski glasnogovornik tvrdi kako prema ubojici nije pucano. Ipak čini se policijski obruč nije bio dovoljno stegnut, pa je ubojica uspio opet pobjeći, i to preplivavši gotovo smrznutu Dravu, gdje su ga se ipak nešto prije ponoći u nerazjašnjenim okolnostima, "dokopali" policajci. Tijekom noći uhićeni će biti ispitan u Policijskoj upravi međimurskoj, a njegov je identitet nepoznat, baš kao i svi drugi detalji vezani, kako uz pljačku, tako i uz ubojstvo i uhićenje. Nešto više saznat će se nakon današnje policijske konferencije. 
Neslužbeno se saznaje kako u banci nije moglo biti više od 300 000 kuna, jer poslovnice tog obima imaju upravo toliki blagajnički maksimum. Podsjetimo kako je prije tri tjedna u nedalekom Prelogu, također jedna pljačka završila krvavo. Tada je meta razbojnika bila mjenjačnica, a žrtva ubijena djelatnica, koja je bila u drugom stanju.