Šest poginulih u pljački banke

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Šest poginulih u pljački banke

U Mađarskoj se jučer dogodila nezapamćena pljačka banke u kojoj su drski razbojnici ubili šest osoba bez ikakvoga upozorenja. Cijela sjeverozapadna Mađarska je preplavljena policijom koja provjerava sve sumnjivce. Svota s kojom su pobjegli nije poznata, ali izgleda da su poznati sami pljačkaši, za koje se iskreno nadam da će pasti u nemilosrdne ruke pravde.
Jučer je u Mađarskoj prilikom pljačke banke poginulo šest osoba, dok se tri osobe nalaze u kritičnom stanju. Pljačkaši su upali u austrijsku "Erste bank" u gradiću s 15 000 stanovnika, Moru, 70 kilometara udaljenom od Budimpešte. Bez ikakvoga upozorenja odmah su otvorili vatru na sve prisutne. Kako je banka još uvijek bila otvorena, među stradalim se našlo osoblje banke, mušterije te jedan zaposleni zaštitar. Za sada je nepoznato koliko novaca su uspjeli odnijeti, ali nadamo se da će im to biti posljednji.
Policija je u potrazi za dvojicom pljačkaša ili bolje rečeno ubojica, između 20 i 25 godina. Bijeg s mjesta zločina započeli su trčeći da bi ga kasnije nastavili s automobilom. Svi granični prijelazi su podvrgnuti pojačanoj kontroli, na cestama su postavljeni policijski punktovi, a u potragu su uključeni i helikopteri. Donositeljima informacija koje bi pomogle u hvatanju glavnih aktera ovog nezapamćenog događaja, policija je ponudila 10 milijuna forinti, što je nešto više od 35 000 eura. Za sada sumnja pada na Roberta Farkasa (25) iz Budimpešte i Szilarda Horvatha (28) iz Nagykanizsa. Obojica su već tražena zbog nekoliko drugih pljačkačkih pothvata.
Mađarska javnost nikada do sada nije bila svjedokom ovakvog događaja. U svim dosadašnjim pljačkama mađarskih banaka unatrag 25 godina poginulo su samo tri osobe. Prošli slučaj koji je također zgrozio tamošnju javnost je bombaški napad u središtu Budimpešte, 1998. godine kada je od posljedica eksplozije poginulo četvero ljudi.