Uhvaćene ubojice osam osoba

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Uhvaćene ubojice osam osoba

Prije nešto više od dva mjeseca pisali smo o nevjerojatno nasilnoj pljački banke u susjednoj nam Mađarskoj, prilikom čega je poginulo osam osoba. Za počiniteljima pljačke tragalo se sve do jučer, kada je mađarska policija pokazala kako pravda ipak ponekad pobjeđuje.
Pljačka se dogodila u gradiću Moru nedaleko od Budimpešte, u poslovnici austrijske Erste banke. Dvojica razbojnika upala su u banku, uzeli novce i zapucali po ljudima. Tragična bilanca - osam poginulih. Iz banke su pljačkaši uspjeli odnijeti 7, 3 milijuna forinti, odnosno oko 30 000 eura, što je manje novaca nego li je ponuđeno za njihovo hvatanje, 10 milijuna forinti. Javnost se uzburkala, a neki su odmah zahtjevali uvođenje smrtne kazne za ovakve zločine.
Sumnja je pala na dvojicu već poznatih pljačkaša, kojima su mediji objavili imena. Ipak ispostavilo se kako to nisu bili Szilard i Robert, kao što se pretpostavljalo, već Ede K. i Laszlo H. Obojica osumnjičenih stari su 27 godina i stanovnici su mađarske prijestolnice, a policija je izjavila kako imaju podeblje dosjee. Ukoliko im se dokaže krivnja, gotovo sigurno će cijeli svoj život provesti iza rešetaka. Edea su svjedoci prepoznali kao osobu koja je za vrijeme pljačke osiguravala uzlaz u banku, tjerajući novopristigle mušterije.
I tako će pravda još jednom pobijediti.