'Asunen Romalen' - Esma Redžepova u Tvornici

NikVuk

10. svibnja 2005.

'Asunen Romalen' - Esma Redžepova u Tvornici

Sam naslov kaže 'Slušajte Ljudi', pa ćemo i mi ovdje pokušati predstaviti djelo velike Esme Redžepove, koja je zasigurno najbolji sinonim za romsku glazbu, kao što ćemo i najaviti njen skorašnji nastup u zagrebačkoj Tvornici koji će se dogoditi 12. svibnja, odnosno u četvrtak, jer u pratnji Ansambla Teodosievski, dva puta nominirana za Nobelovu nagradu za mir s preko 8.000 koncerata 'u nogama' dolazi nam ONA

Esma Redžepova
pjeva od svoje trinaeste godine, održala je oko 8.000 koncerata na svim kontinentima, pjeva na 20 jezika, izdala preko 60 albuma. Uz svog supruga, kolegu i mentora odgojila je i obrazovala 47 napuštene djece, utemeljila je Dom humanosti i muzike u Skopju, održala 2.000 humanitarnih koncerata, dva puta bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a kada se svemu ovome pridodaju i njene velike riječi: "Ja sam kozmopolita. Čovjek je samo gost na ovoj planeti, gol na svijet dolazi i takav odlazi s njega, sve granice su samo vještački produkt čovječjeg uma. Hoću da budem svoja u svakom dijelu ove planete, moja misija je humana i tako će i ostati. Dobra djela moraju biti sastavni dio naših i onako kratkih života", mislim da postaje jasno o kakvoj se ljudskoj veličini radi.

O njenoj bogatoj glazbenoj karijeri najbolje govori njena dugovječnost na sceni i oduševljenje publike, ma u kom dijelu svijeta nastupala. Iako je, kako sama kaže, već u godinama i dalje neumorno nastavlja s humanitarnim radom i nastupima uživo ostavljajući bez daha glazbene sladokusce širom planete. Činjenica da imamo priliku pohoditi koncert najveće živuće romske pjevačice više je od dobre preporuke za posjet Tvornici u četvrtak, 12. svibnja navečer i kušanje vrhunskog glazbenog specijaliteta iz kuhinje Esme Redžepove i Ansambla Teodosievski.