Mi gradimo cestu, cesta gradi nas

sapere_aude

27. lipnja 2003.

Mi gradimo cestu, cesta gradi nas

Nema tome ni 40 godina da smo počeli graditi autocestu. I rasla je ona u našim srcima, godinu za godinom, desetljeće za desetljećem, dok se jedan dan netko konačno odlučio ispuniti obećano i izgraditi tu cestu. I sad kada je već blizu spajanje sjevera i juga naše zemlje modernom kopnenom prometnicom, čini se kao da ju je državni vrh napravio - vlastitim rukama.
Naime pri skoro svakodnevnim otvaranjima novih dionica autoceste, u medijima možete vidjeti samo "zaslužne" face. Predsjednika ovoga ili onoga, direktora, upravitelja i ostale koji po svečanostima puštanja u promet čine kolone duge po nekoliko kilometara. A sve su to isti ljudi, koje iz dana u dan prevoze amo tamo kako bi naciji utisnuli u memoriju koliko je zapravo značajno povezivanje središnje Hrvatske i Dalmacije. Kao da to mi prije nismo znali i osjećali na vlastitoj guzici ili džepu. Kao da to oni shvaćaju, uz službene aute, helikoptere, avione.
Dragi moji, ove godine se u promet pušta 150 kilometara autocesta, a sljedeće daljnjih 190 kilometara. Uzevši u obzir činjenicu da će nas do travnja 2004. godine zadesiti i parlamentarni izbori, predlažem da se svakom državnom dužnosniku omogući besplatno reklamiranje (uz ono koje smo Čačiću i Peceku već platiti, a koje će nam cijela Vlada RH tek skuuuupo naplatiti). Neka svatko otvori po kilometar autoceste i taman će im dostajati do izbora. A poslije im i tako neće biti bitno što o njima mislimo.