Ne uznemiravaj Amira

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ne uznemiravaj Amira

Jadranska magistrala odlično je mjesto za prosvjedovanje, a njenom blokadom, pogotovo za vrijeme turističke navale na Hrvatsku, će vas sigurno zapaziti. Zapažen je bio i Amir iz Krila Jesenica, simpatičnog mjesta nedaleko od Omiša.

Nakon što se zakačio s roditeljima u srijedu navečer dvadesetjednogodišnji Amir je dobio ono što neki zovu napadom bijesa. Prvo je zgrabio nož s kojim je prijetio svojim ukućanima. Čim je došla pozvana policijska patrola iz nedalekog Omiša, Amir se popeo na kat svoje kuće, zgrabio vreću cementa i bacio je na parkirano policijsko vozilo. Ni to nije bilo dovoljno Amiru da se smiri, pa se odlučio malo poigrati s plinom. Uzeo je dvije plinske boce, te odvrnuvši ih pustio plin. No, plin ga nije uspio ni omamiti, ni smiriti, pa se onda upustio u ono što mnogi rade i zbog čega čekaju ljeto - blokiranje Jadranske magistrale. Ne znamo da li je to bila njegova namjera, ali to je uspješno napravio, na način što je započeo s bacanjem kamenih blokova na cestu. U tom poslu se iskazao pa je trasa kroz Krilo Jesenice bila zatvorena za sav promet od 23 sata i 19 minuta pa do 13 minuta prije ponoći.
Cijela priča završila je tako što je Amir priveden istražnom sucu u Split, a prišit će mu se blokiranje magistrale, prijetnje i radnja koju i svaki pijanac može obaviti, remećenje javnog reda i mira.