Do Rijeke za 1h i 15 minuta?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Do Rijeke za 1h i 15 minuta?

Prošlo je već dva mjeseca kako je hrvatski premijer trenutno u ostavci, Ivica Račan dao legendarnu izjavu kako će se 2005. godine do Splita automobilom voziti samo tri sata. Njegovim putem krenuo je i njegov ministar, Radimir Čačić koji je danas izjavio kako će se do Rijeke 2004. godine voziti tek sat i petnaest minuta.

Na sve strane smo bili bombardirani Račanovom izjavom povodom otvaranja radova na dionici autoceste Zagreb-Split, od Dugopolja do Prgometa. Tada smo saznali kako nećemo morati biti vozači formule 1 kako bi iz Zagreba do Splita stigli za tri sata. Njegov ministar javnih radova, obnove i graditeljstva, Radimir Čačić nije ništa manjih apetita. Jučer se uputio na gradilište autoceste Zagreb-Rijeka. Pogledao je kako idu radovi na dionicama Kupjak-Vrbosko i Vrbosko-Bosiljevo 2-Vukova Gorica i rekao nam kako će vožnja iz Zagreba do Rijeke trajati nekih sat i petnaest minuta. Dobili smo i najavu kada ćemo moći krenuti na taj tako kratki put. To će se do goditi u lipnju 2004. godine, kada bi ova autocesta trebala biti završena.
Daleko od toga da i Račanu i Čačiću ne želim uspjeh u njihovim predviđanjima, ali nekako me sputava činjenica da ima dana kada put od nekih 9 kilometara, od Kvatrenikovog trga do Jaruna, traje gotovo onoliko koliko će mi za dvije godine trebati da dođem do Rijeke. No, vratimo se još jednoj Čačićevoj izjavi o 146 kilometara dugoj autocesti do Rijeke. Rekao nam je Rade kako je njegovo ministrastvo uštedjelo 600 milijuna kuna tako što je umjesto stranim firmama koje su za dovršetak ceste tražile 1, 8 milijardi kuna, posao dao domaćim ljudima koji će istu stvar napraviti za 1, 2 milijarde kuna. Eto uštediše dakle trećinu.