Lupiga nagrađuje "Rebrom" iliti "Otkrijte tko stoji iza liječničkog štrajka"

Ivan Kegelj

11. veljače 2003.

Lupiga nagrađuje "Rebrom" iliti "Otkrijte tko stoji iza liječničkog štrajka"

Znate li koji je danas dan? Danas je Svjetski dan bolesnika. Sad pogodite koja je jedina zemlja u svijetu u kojoj je na taj dan pacijentima uskraćena puna zdravstvena zaštita? Ako ste točno odgovorili na oba pitanja, s tim da na prvo pitanje odgovor možete naći u prvoj izjavnoj rečenici ovog teksta, ostvarili ste pravo na dvomjesečni tretman na klinici "Rebro". Naravno, mi ćemo se pobrinuti da tamo ne idete bez razloga. Ako niste na čisto s odgovorima, možete ih naći ovdje gdje ćemo otkriti i tko stoji iza liječničkog štrajka u Hrvatskoj.
A tko stoji? Tko bi drugi nego sindikat liječnika. A tko, dragi Lupiga, stoji iza sinidikata liječnika, pitate se dok neuspješno pokušavate izvući nešto na vrh prsta, koji vam se, mnijem, trenutačno nalazi u desnoj nosnici.   
Dok ste zabavljeni važnim poslom Lupiga će se potruditi iznijeti svoje viđenje.
Najprvo, čini se da je malo degutantno tražiti u tuđoj bolesti svoju dobit. Bit će da se Hipokrat vrti u grobu kao na ražnju.
Ali jebeš Hipokrata kad imamo vođu štrajkaša Ivicu Babića. Ovaj čelnik liječničkog sindikata se proslavio izjavom da je u vrijeme HDZ-a stanje u zdravstvu bilo bolje, ali je pri tome zanemario činjenicu da je ova jalova Vlada iz proračuna izdvojila četiri milijarde kuna više nego je izdvajala Japina stranka. Osim ovim izljevom nježnosti prema Sanaderovoj stranci, Babić se proslavio i maksimalnim politiziranjem liječničkog štrajka. Obišao je sve političare koji su ga htjeli primiti ponavljajući im svoj zahtjev za povećanje plaće od 45 posto. Kasnije je taj zahtjev nešto splasnuo, ali ne toliko da bi liječnici prihvatili Vladino povećanje plaća od 10 posto.
I tako, dok su liječnički sindikat i Vlada na pasmater, Hrvatska je jedina "normalna" zemlja koja na današnji dan pacijentima ne omogućuje najobičnije zdravstvene preglede. Naravno, za vladajuće Lupiga ima malo pohvala, ali u slučaju liječničkog štrajka ne mogu puno učiniti. Proračunski takujin je sve tanji, a svi traže novce. Ako ne znaju neka idu, mislite vi zabavljeni analizom onog što imate na kažiprstu, a Lupiga dodaje zabavljen svojim kažiprstom - Daleko im lijepa kuća, naći ćemo nešto najnovije.