Srednjoškolski profesori otpočeli štrajk

cop@

14. ožujka 2002.

Srednjoškolski profesori otpočeli štrajk

Zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora sindikat srednjeg školstva organizirao je štrajk koji je započeo jutros u 8 sati.
Najavljuje se da će štrajk trajati sve do ispunjenja zahtjeva svaki dan od 8 do 15 sati. U njemu sudjeluje oko 350 škola i učeničkih domova, a točni podaci o odazivu na štrajk obznanit će na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Andrija Puljević. Iako ministar Strugar moli učenike da dođu u škole, profesori ih uvjeravaju u suprotno, iako se njihov štrajk odvija na radnim mjestima.
Od Ministarstva prosvjete i športa traži se hitno potpisivanje kolektivnog ugovora po kojem bi se utvrdili regres, božićnica i dar za djecu. S druge strane Ministarstvo želi primijeniti Temeljni kolektivni ugovor za javni sektor po kojem bi se sve norme postavljale uoči donošenja državnog proračuna.
U sindikatu naglašavaju da je drugi razlog za štrajk, smanjenje norme, otklonjen nakon što su sindikalci načelno prihvatili prijedlog Ministarstva da se to pitanje riješi posebnim pravilnikom, a ne granskim ugovorom.
Bilo kako bilo najviše će ispaštati učenici, a posebno maturanti kojima je ovo trebao biti posljednji tjedan nastave nakon kojeg su se trebali početi spremati za maturu pa i za prijamne ispite na fakultetima. Ako im zbog štrajka nastava bude produžena stvar će postati još tragičnija