Lupiga na finalu Hrvatskog Idola

iksx & Ivor-Car

7. lipnja 2004.

Lupiga na finalu Hrvatskog Idola

Vjerovali ili ne, Lupiga je prisustvovala finalu Hrvatskog Idola, showa koji nas uopće nije zanimao i u koji smo namamljeni obećanjem o besplatnoj cugi. No, ipak, ugodno smo iznenađeni, jer i nije bilo tako loše, a za vas smo porazgovarali s finalisticama, snimili tridesetak fotografija na kojima ćete vidjeti kako cijeli show izgleda iza pozornice, daleko od očiju televizije

Ni sami ne znamo kako smo se našli na finalu Hrvatskog Idola, valjda nas je zavaralo obećanje o besplatnoj cugi ukoliko se pojavimo tamo. No, na kraju i nije bilo tako loše, kao što smo očekivali. Besplatne cuge nismo ni imali, ali s druge strane, sve je vrlo brzo završilo. Najviše su nas se dojmile slijedeće stvari: euforija, buka, ofucani studio, upornost čapljinskih navijača, količina kablova, a i same dvije finalistice koje su se pokazale kao sasvim OK cure. No, da ne duljimo priču, evo fotografija praćenih nebuloznim komentarima …


Ovakvu gužvu, na ulazu u studio Jadran filma u Dubravi, nikako nismo očekivali. Dugo nam je trebalo da shvatimo da ne moramo ući na taj ulaz.

 

Prvo poznato televizijsko lice koje nas je dočekalo - Nikolina sa svojim širokim osmijehom, reklo bi se možda previše širokim, zbog čega smo skloni nazvati ga kezom.

 

S druge strane, Predrag Šuka, zvijezda već davno završenog showa, pokazuje iskren i što je još važnije simpatičan osmijeh. Iako surogat voditelja, čini se kao dečko na mjestu. Na nas je ostavio dobar dojam.

 

A ovako izgleda druga strana onih "napucanih" kulisa koje viđate na TV-u. Stotine i stotine raznoraznih kablova. Nije nam jasno kako se natjecatelji ne polome dok iziđu na pozornicu.

 

Krcate tribine na koje prema strogim pravilima "Idola" smije stati samo 200 navijača (na TV-u izgleda više, zar ne?). To je ujedno glavni i jedini razlog zašto NOV@ nije posegnula za nekom sportskom dvoranom kako je to učinio sarajevski OBN. Podjednaki broj navijača imale su i Žana Mari i Pamela. Gledalo se čak i na  takve detalje.

 

Desetak minuta prije početka prijenosa uživo na pozornicu je izašla jedna, dobro nam poznata njuška - Ivica Blažičko. On je smatrao za shodno pozvati navijače na toleranciju i mir. "Plešite jedni s drugima, navijajte za obje natjecateljice, otklonite rivalitet, nemojte da se stvori navijačka atmosfera, ..." - zapomagao je Blažičko, a na to su mu Pamelini navijači iz Čapljine započeli skandirati: "Ivica Blažičko", te "Javi se, javi se". Dakle, njegov trud bio je uzaludan.

 

Sve je spremno za početak televizijskog prijenosa finalne večeri Hrvatskog Idola. Za nekih dva sata znat će se pobjednik showa koji već tri mjeseca neke maltretira, a neke uveseljava. U dvorani vlada naprosto neopisiva buka. Ne čujete svoje misli, doslovno.

 

Posebna priča su čapljinski navijači (Pamela je inače iz Čapljine, što je za one koji možda ne znaju, u Hercegovini). Navijači pristigli s tri autobusa iz Čapljine višestruko su nadglasali navijače iz Tučepa (Žana Mari porijeklom je iz Tučepa). Kolovođe Pamelinih navijača su pet, šest dečkića u dobi od 16, 17 godina, očito pripadnici neke lokalne navijačke skupine. Svako skandiranje poveli su oni (najjače mi je "Vi ste selo, mi smo glavni grad ..." ?!?!?), a na fotografiji vidite njihov transparent. Bijelim slovima na crnom platnu okruženom hrvatskom trobojnicom, piše "Hrvati, Čapljina", dok se sa strana nalazi znak skinheadsa, bez obzira što nitko od tih momčića vanjštinom niti izdaleka ne podsjeća na skinheadse. Kasnije smo Pamelu pitali je li primijetila taj transparent. Nakon što je ustvrdila kako ga nije vidjela, objasnili smo joj o čemu se točno radi, te nam je na to rekla da joj je žao što to nije primijetila jer bi sigurno reagirala, dodavši "šta ćeš, eto vidiš da ima svakakvih ljudi, nepotrebno, baš mi je žao ..."

 

A ova klinka je najjača navijačica. Neprestano je stajala na svojoj stolici i držala uzdignuti papir na kojem s jedne strane piše Žana, a s druge Pamela. Kako je koja od finalistica nastupala, tako je klinka mijenjala stranu svog papira. Genijalno!

 

Atmosferu su upotpunjavale prskalice, koje su nevjerojatne dužine, gotovo pola metra, a iza sebe ostavljaju neugodan i specifičan miris. Ne znam zašto se mi istih nismo mogli dokopati.

 

Nakon svake izvedene pjesme natjecateljice su dobivale cvijeće. Kako smo mi uspjeli primijetiti uglavnom od rođaka, prijatelja ...

 

Više smo promatrali scenske nastupe natjecateljica nego što smo slušali njihove glasovne mogućnosti, što možemo zahvaliti nevjerojatno glasnim Čapljincima koji nisu dopuštali da se bilo što čuje. Nije nam jasno kako žiri u takvim uvjetima uspije išta odlučiti.

 

Žanamari je često od strane "protivničkih navijača" čašćena zvižducima i neizostavnim BUUU. Kada smo je nakon showa upitali je li je takav tretman zasmetao, odgovorila je kako je ona očekivala da će biti još i gore, te kako joj je takvo ponašanje kristalno jasno i da shvaća takve ljude. Najviše BUUU je dobila "provokacijom" prilikom koje je pozdravila svoje navijače iz Čapljine.

 

Voditeljski dvojac zapravo u cijelom showu igra nezamislivo malenu ulogu. Natjecatelji su često puta bili prepušteni sami sebi zbog čega je dolazilo do svojevrsne improvizacije. Inače, vrlo je zanimljivo vidjeti njihovu nezainteresiranost prilikom nastupa natjecateljica, da bi onda u kamere govorili: "Odlična si bila, svaka čast ...".

 

A ovako to izgleda iza navijačke tribine gdje se moglo nabaviti i pokoje pivo, a što je još važnije to je jedini prostor predviđen za pušenje.

 

Atmosfera ključa. Izvođenje posljednje pjesme je završeno i za koju minutu će se saznati pobjednica.

 

Evo ga, to je to, još samo pokoji trenutak.

 

Čovjek u crnom s kipićem hrvatskog Idola, sprema se pružiti ga pobjednici ...

 

... a pobjednica je, dame i gospodo, Žanamari Lalić. I ovo što vidite nije niti vatra, niti su iskre, riječ je o običnim sjajnim papirićima, koji, moramo priznati ostavljaju uvjerljiv dojam.

 

Malo je nedostajalo do plača, ali ...

 

... kako nije bilo plača, nije bilo ni potrebe za brisanjem suza, bez obzira što ih je Žanamari pokušala obrisati.

 

Pamela je vrlo dobro podnijela  "poraz". Niti kod nje nije bilo suza. A obje cure su nam kasnije u razgovoru rekle kako svima savjetuju da se prijave na ovakve vrste natjecanja, jer njima je bilo fenomenalno.

 

Kao na Eurosongu - za kraj izvođenje pobjedničke skladbe. Inače, nikako nas ne napušta dojam kako smo pjesmu "Treba mi snage za kraj" koju je napisao Boris Đurđević već negdje čuli.

 

U backstageu su odmah započele pripreme za snimanje ridikulozne emisije Red Carpet, i to baš tamo gdje smo mi trebali napraviti intervju. Netko je trebao malo pričekati, na kraju to nismo bili mi.

 

Žanamari nam je rekla kako je osnovna razlika između hrvatskog i njemačkog Idola (Deutschland sucht den Superstar), u kojem je također sudjelovala i ušla među 50 najboljih, to što je u njemačkoj show iskomercijaliziran te s puno većim budžetom, što rezultira time da se manje cijeni pjevanje samo.

 

Cure su imale i desetominutno poziranje za fotografiranje i moramo priznati kako to rade vrhunski. Taj dio posla definitivno su apsolvirale, a ...

 

... pogotovo 24-godišnja Pamela, koja nam je rekla kako je presretna što će imati priliku nastupati u girl bendu s Nedom Parmač i Ivanom Marić. Bend se, kaže sigurno neće zvati Pamela, Ivana i Neda (aludirajući na stupidno ime boy benda nastalog u showu prošle sezone).Žanu u bendu nije spominjala.

 

"Daj, vidi je, nemoj mi se tako naslanjati, pokvarit ćeš  mi friz." To smo slagali, naravno. Inače, Žanu smo upitali zašto Pamela ne spominje i nju kao sudionicu girl benda, iako takva mogućnost postoji. Žana nam je vrhunski odgovorila na to pitanje rekavši kako ona nije protiv takve ideje, ali joj se čini da nju cure ne vide u tom bendu.

 

A evo i Borisa Đurđevića u razgovoru s Nives - Letećim startom. Inače u backstageu su bile i zvijezde prijašnjih te tekućih natjecanja (Tin, Kedžo, Anja Alavanja, Mile Majlo, Dado, Ivana Vasilj...).

 

U jednom trenutku u prostoriju je upala Ivanka Boljkovac i u desetak sekundi okupila cure da snime jednu fotografiju za uspomenu. Odmah potom netragom je nestala.

 

Pa nismo baš toliko smiješni ...

 

Za kraj i odlazak iz ove ludnice odlučili smo još izmamiti smiješak od Anje Alavanje, skočili na naše starinske motore i pobjegli iz Dubrave, slagavši da ćemo doći i sutra na finale Multitalents.