"Lopta do Kurca"

Vuk

13. lipnja 2004.

"Lopta do Kurca"

I dok zaboravljamo "video igru" gdje tupi mikrofon zastupa Seve nacionale, pod povećalo javnosti upada Otto maximalle sa svojim pulenima koji vole "misliti". Izbornik koji ne voli pedere, ipak nema tu sreću kakvu je svojevremeno imao upravo najstariji nogometni peder, Ćiro, pa da na jednu veliku smotru odvede ekipu s kojom može obećati nešto više od "dat ćemo sve od sebe", a kad smo već kod takvih, tipično sportskih, izjava evo i bisera sportskih komentatora

Na prvom Euru 1960. u Francuskoj prije točno 44 godine i 3 dana, Jugoslavija je u finalu izgubila od tadašnjeg USSR-a. Četiri dana ranije, u polufinalu su napucali domaćine Francuze sa 5:4, u regularnom toku utakmice. U Italiji 1968. u polufinalu su golom Džajića u 86-oj poslali  kući Engleze, ali opet posrnuli u finalu gdje su ih dočekali baš domaćini Talijani i školski isprašili sa 2:0 u jedinoj "Italian job" epizodi što se Eura tiče. Niti Rusi, ni Talijani, pa ni Španjolci koji su u međuvremenu 1964. također kao domaćini prasnuli tu zlatnu generaciju Rusa u finalu, od tih šezdesetih nisu zapaženi "u eurima". U dinarima, odnosno u današnjim kunama još uvijek se pleše na glazbu iz šezdesetih kada smo u onoj staroj državi imali sastave i imena za zvučniji domet.

Od tih dana do danas dominirali su Nijemci(3), Francuzi(2), te Česi, Nizozemci i Danci kojima su po jednom lijepe tete na tacnama donosile nešto sjajnija odličja od onih generalskih.

Danas je drugi dan Eura 2004. u Portugalu. Na osam stadiona, cijelom dužinom Portugala, idućih 22 dana će se trčati za loptom. Među 16 reprezentacija najveće šanse za konačnu pobjedu na turniru pripisuju se Francuzima koji brane naslov, i Talijanima. Hrvatima se ne daju veliki izgledi, čak je malo vjerojatno da će proći skupinu.

U jučerašnjem uvodu domaći Portugal je kao favorit izgubio od Grčke koja na kladionicama stoji kao "lopta na štapu", dok su Španjolci svakako zasluženo, ali teško dobili Ruse. Sada je red na stričeka Otta i njegove pulene izađu pred Švicarce nad kojima su nam sa svojim izjavama gotovo obećali pozitivan rasplet. Bude li baš tako, trebati će nešto više od ovih zapisa iz šezdesetih za dobar rezultat u B skupini, gdje su još kako znamo Francuzi i Englezi. Jasno je i da nemamo Jerkovića iz 60-te, ili Džajića iz 68-e koji su bili najbolji strijelci spomenutih prvenstava, realno je da ova generacija spada u lošije ekipe na ovom prvenstvu bez pravog vođe i ideja sa kojima ćemo pobjeđivati i ići do kraja. Možda tek Dado Pršo ili "igrač duge kose, ali velikih mogućnosti!" - kako bi ga vjerojatno opisao proslavljeni jugo-komentator Zvonko Mihajlovski, može Otta odvesti malo dalje kada ga je već doveo do Portugala. Isto tako, u ovoj teškoj skupini, Otto Barić će nam u slučaju neuspjeha vrlo rado podariti još jedan od svojih alibija iz rukava.

I dok je optimizam sveden na tanku crvenu liniju, a nada umire posljednja mi koji danas nećemo biti na stadionu u Leiriji, nego pratiti utakmicu iz naslonjača, na ekranu kutije od 55 ili više centimetara, iz nje bi voljeli bi čuti još neke od čuvenih bisera sportskih komentatora (s prostora ex-Jugoslavije) koje smo skinuli s neta;

-"Dok je lopta u vazduhu da Vam saopštim spisak timova."

-"Čudan način dodavanja - jako i nikome!"

-"Obratite pažnju, na stadionu u Istanbulu samo policijski psi nemaju brkove!?"

-Utakmica Argentina - Nizozemska (pri rezultatu 1:1, pred kraj utakmice):  "Ako se utakmica završi 1-1, igraće se produžeci, pa ako i onda ostane neriješeno, nova utakmica će se igrati u srijedu ... ja imam avionsku kartu za ponedeljak ... da li će oni meni da dozvole da promijenim kartu ... kako ću ja da se vratim?"
 
-"Jokanović do Stojkovića, Stojković do Stojkovića ... "

-"Najdoski je odlično skočio, ali nažalost preko prečke."

-"Zadovoljio je trenera i zato sada igra!"
 
-"Što bi rekao nas narod - deja vu!"
 
-"U stazi četiri je glavni favorit Majkl Džekson. Pardon, Majkl Džordan."
Tada se ubacuje Nedeljko Kovinjalo:
-"Da, kolega Pantić želi da kaže da je Majkl Džonson u Americi popularan kao njih dvojica."

-"Mekmanamanaman." (McManaman)

-"Kakav predivan pogodak. U fudbalu se događaju mnoge lepe stvari (počinje usporeni snimak gola) i pođimo zato sada uz pomoć magnetoskopa u potragu za lepim!"

-"Krilo nikad ne pada daleko od beka."

-(Crvena zvezda-Partizan):
"Evo izlaze Partizanovi igrači ... a evo i naših."

-"A danas je na našem najvećem stadionu Marihua ..., pardon, Marakani ..."

-"Evo Bishopa, ili sveštenika."

-"Na stadionu se okupilo oko 30 hiljada dinara."

-"Američki košarkaši su visoki 2 i više metara."
 
-"Oni su se sastali na kratkotrajnim jednomjesečnim tridesetodnevnim  pripremama ..."

-"Ovo je takmičar iz San Marina, male ostrvske državice usred Atlantskog okeana."

-"Sada Popov vodi za gotovo cijelu dužinu bazena i Amerikanac će uspeti da osvoji zlato samo ako Popov počne da se davi ... "

-"Sušić je igrač koji bi trebao malo više da dribla i da koristi svoju tehniku i kontrolu lopte. Evo ga, upravo to i radi ... Sušić, Sušić, Sušić i ... ma ne sam Safete, ne sam. Kakva sebičnost mladog i neiskusnog Sušića!!!"

-"Biogradlić se stuštio preko lijevog krila, dribla dvojicu, trojicu, uspio se osloboditi, dodaje loptu do Pejakovića ovaj odigrava dupli pas sa Savićem,  Savić mu vraća, Pejaković sam pred golmanom, dribla i golmana evo ga konačno puca i gooooooooool - KURAC GOL! Lopta je za malo prošla pored desne stative ..."
(Kamenjaševiću je nakon ovog bisera izrečena zabrana prijenosa sportskih  događaja u trajanju od 3 mjeseca)

-"Ovo je Keli Erikson, sićušna Šveđanka, skakačica u vis, a ovo je njena  majka, mama Marija, koja prati svuda svoju kćerkicu i ne ispušta je iz vida. A čovjek koga upravo vidite je snažni momak, Džon Godina, bacač kladiva. Njemu nisu potrebni ni mama ni tata da ga prate po takmičenjima ..."

-"Da, da ... dođi 'vamo bato, to se ne sme. Žuta karta!"
 
-"I odlična intervencija Ljukovčana. Da vidimo, zašto se sada Nemci raduju ... Pa da, to je gol!"

-"Lopta je proletjela paralelno sa Ibarskom magistralom!"

-"Brazilska odbrana - planinski venci Siera Madre!"

-"To je bila veća opasnost za avione tipa Avaks nego po gol Pandurovića."

-"Prepun stadion navijača, 50.000 ljudi. Zamislite, 100.000 dlanova!"

-"Ni loše vreme, ni svi minusi gospodina Celzijusa nisu mogli da pokvare ovu fudbalsku predstavu!"
 
-"Dragan Ćirić, fudbalski plesač na tankoj žici virtuoznosti."
 
-"Dragan Ćirić, igrač duge kose, ali velikih mogućnosti!"

-"I završen je još jedan pokretni praznik fudbalskih slika." 
 
- (Utakmica Schalkea 04, za Schalke igra broj 23, Marko Kurz)
Lopta do Kurca.