Lantana, svesrdno preporučam

Božidar Alajbegović

23. svibnja 2003.

Lantana, svesrdno preporučam

Volite li filmove? Jeste li željni pogledati jedan STVARNO dobar film? Jedan od onih sve rjeđih, koje ja osobno u svoju vlastitu mentalnu memoriju upisujem s velikim početnim slovom F, možete pogledati danas, u subotu 24. svibnja, na Novoj TV, točno u 20:00 h (repriza na istom kanalu u nedjelju, 25.05. u 16:50 h). Riječ je o filmu …

Pozorniji čitatelji Lupige vjerojatno se sjećaju mog teksta iz rubrike Novice objavljenog pri kraju prošle godine, a u kojem sam čitateljstvu pružio uvid u moju osobnu listu filmskih favorita te, tada netom prohujale, 2002. godine. Klikom na "Filmska 2002. godina"  prebacite se slobodno ponovno na taj tekst i na vrhu liste videopremijera vidjet ćete naslov Lantana vjerojatno vam nepoznatog redatelja Ray Lawrencea.
Radi se o, po mom sudu najboljem filmu koji se prošle godine preskočivši kino dvorane pojavio direktno na VHS-u i DVD-u. Da je kojim slučajem u kino dvoranama igrao vjerujte mi da bi se našao i na vrhu moje liste najboljih kino filmova 2002. godine. Riječ je o još jednom u nizu izuzetno kvalitetnih celuloidnih uradaka, kakvima nas sve češće iznenađuju filmaši sa australskog kontinenta. Film je to razvedene strukture, sa desetak likova kojima su sudbine međusobno isprepletene, a koji svojim postupcima jedni drugima mijenjaju tokove života. I sve još začinjeno napetom kriminalističkom pričom i s nekoliko iznenađujućih i neočekivanih obrata, te nizom vrlo uvjerljivih glumačkih izvedbi. Da skratim: volite li primjerice Altmanov Short Cuts ili pak P.T.Andersonovu Magnoliju,  Lantana je kao stvorena za vas i nikako je ne bi smjeli propustiti.
Dakle, danas u 20:00 h (ili sutra u 16:50) svi  filmoljupci pred male ekrane!!!
A  Lupigašima eto prilike da provjere Bozzin filmski ukus...