"Lako je kažnjavati iz fotelje"

Ivor Car

10. ožujka 2004.

"Lako je kažnjavati iz fotelje"

Više nisam mogao biti objektivan i ignorirati slučaj "Carlos", pa sam odlučio prokomentirati njegovu najnoviju izjavu, koja doduše nije tako mudra kao izjave nogometaša iz jučerašnje novice, ali svejedno zaslužuje malo pozornosti. Teško je igrati nogomet, pogotovo kada te gleda i kažnjava neka gospoda zavaljena u fotelje, a ti nisi ništa kriv, samo si šakom udario čovjeka

Jednostavno ne mogu, a da ne upozorim na mudru izjavu vrsnog nogometaša Brazila i Reala iz Madrida, Roberta Carlosa. Doduše, njegova izjava nije toliko mudra koliko su mudre izjave nogometaša koje smo prekjučer objavili na Lupigi, ali to ne znači da je manje vrijedna.

Naime, prisjetimo se kao prvo onoga što je uzrokovalo da vižlasti nogometaš s bombom u nogama pusti svoju jezičinu u pogon. Riječ je o utakmici osmine finala Lige prvaka koja se prije točno dva tjedna odigrala na Olimpijskom stadionu u Münchenu između domaćeg Bayerna i Reala iz Madrida. Utakmica je završila rezultatom 1:1, a glavna tema razgovora za i nakon utakmice je bio upravo Roberto Carlos.

Osim što je igrao rukom u svom šesnaestercu, što nije sankcionirano, Carlos je bio strijelac jedinog pogotka svog kluba. No, bez obzira, što je jedini krivac za takvo nešto vratar Bayerna, Oliver Kahn koji je nesretno i nespretno ugurao loptu u svoju mrežu (zapravo jedinu loptu upućenu prema njemu u cijeloj utakmici), kao strijelac je upisan Roberto Carlos. A on to nikako nije smio biti, budući je previdom glavnog sudca ostao na terenu, iako je nešto prije pogotka morao biti isključen s direktnim crvenim kartonom, jer fizički nasrtaj i udarac šakom u glavu protivničkog igrača obično se tako sankcionira. 

UEFA je grešku svoga sudca primijetila te je odlučila naknadno kazniti Brazilca sa dvije utakmice neigranja, što uključuje i uzvratni susret Reala i Bayerna. Takva odluka mu nikako nije "sjela" pa je odlučio napasti UEFA-u, i to slijedećom izjavom: Kaznili su me ljudi koji nikada nisu igrali nogomet. Lako je s cigarom i pićem u rukama u klimatiziranoj prostoriji gledati televiziju i dijeliti kazne.

Da, istina puno je teže naganjati loptu po travnjaku i razmišljati o transferima od desetak milijuna eura i još k tome ne dobit priliku za živčanenje na terenu. A još je teže poklopiti se ušima i biti kuš.