Pobuna velikih protiv Uefe

Vuk

14. ožujka 2002.

Pobuna velikih protiv Uefe

Događa se svima, zašto ne i UEFA-i. Ova krovna organizacija odlučila je, naime, još jednom promijeniti sustav natjecanja u Ligi prvaka i ovoga puta ići "niz grlo" njezinim sudionicima. No, baš sad kad je tako, klubovi su se odlučili pobuniti predvođeni jakim imenima kao što su Manchester, Real, Juventus i Bayern, odnosno skupinom poznatom pod imenom G-14, koja ne želi da se sadašnji sustav mijenja tj. da se broj utakmica smanji i rastereti prenatrpani raspored klubova kroz sezonu

Uefa je izgleda odlučila stati na kraj stalnim jadikovanjima nacionalnih saveza kako je kalendar odigravanja utakmica prenatrpan pa je od iduće sezone zamislila da najbolji klubovi umjesto dosadašnjih 17, maksimalno odigraju 13 utakmica. Žrtveno janje bio bi drugi krug natjecanja, što znači da nakon prvog kruga gdje dobijamo 16 ekipa iz 8 skupina, ne bi ponovo bili raspoređeni u 4 skupine nego bi se složilo 8 parova koji bi odigrali po dva susreta (home-away) i ponudili 8 četvrtfinalista.
Predstavnici skupine G-14 ostali su iznenađeni odlukom koja mijenja zaključke Izvršnog odbora Uefe iz prosinca 2001. i kosi se s željama klubova koji su usprkos natrpanom kalendaru za trenutni sustav natjecanja. Osim što su pobornici postojećeg sustava, u G-14 ističu kako žele da i nagradni fond ostane isti te da Uefa reagira i smanji obveze klubovima koji mimo svojih interesa moraju puštati najbolje igrače na reprezentativne pripreme i na brojne prijateljske reprezentativne utakmice koje prekidaju ritam klupskih natjecanja. Sve ostaje otvoreno do 30. kolovoza kada će se u Monte Carlu održati generalna skupština Uefe na kojoj će veliki uložiti protest. Bilo bi skroz dobro kada bi i naši skupili ekipu koja će otići tamo i prosvjedovati protiv stalnih promjena sustava domaće lige.