SP: Brazil je najbolji na svijetu

Vuk

14. ožujka 2002.

SP: Brazil je najbolji na svijetu

YOKOHAMA- Pred 72.500 gledatelja na Međunarodnom stadionu nogometaši Brazila osvojili su peti naslov svjetskih prvaka svladavši u finalnom dvoboju 17. Svjetskog prvenstva u Yokohami Njemačku s 2:0. Senzacionalna je bila činjenica da je ovo prvi put da se ove dvije najtrofejnije ekipe sastaju na Svjetskim prvenstvima.

Brazil-Njemačka 5:3, Europa-Južna Amerika 8:9.
Ovo su nove brojke zapisane u arhivu svjetskog nogometa. Nijemci nisu uspjeli opravdati ugled europskog nogometa i donijeti još jedan naslov koji bi Njemačku noćas ostavio budnom, a Europu doveo u vodstvo ispred južne Amerike po broju osvojenih naslova. Kada je utakmica počela takav rasplet se nije dao naslutiti, jer su "elfovci" usprkos favoriziranom Brazilu čvrsto stajali na lopti. Brazilci nisu mogli postaviti svoju igru kako je to do sada bio slučaj, ali su zato imali konkretnije šanse. Ronaldo je tri puta izbio ispred Kahna, no loše je reagirao. Na kraju prvog dijela Kleberson je pogodio gredu što je bio najbolji udarac i šansa za Brazilce u prvih 45 minuta.
U nastavak se krenulo sa istim sastavima, ali s više dinamike i ritma. Sada su Nijemci zamalo dva puta svladali Marcosa preko Jermiesa i Hammana da bi se zatim igra vratila na sredinu terena gdje su Brazilci lagano spajali konce. Igra se razvijala i čekala se lopta koja će riješiti pitanje pobjednika. A onda je puklo!
U 67. min. nakon niza pokušaja probijanja po sredini terena lopta je na 20-ak metara od Kahna došla do Rivaldha koji je opalio lijevom nogom po sredini gola, Kahn je bio na mjestu, ali nije uspio zadržati loptu na koju natrčava Ronaldo i postiže svoj sedmi gol na SP-u.
Nakon opuštenije brazilske igre poslije vodstva uslijedila je lepršavija igra na terenu, ponajviše zahvaljujući otvorenijoj igri Nijemaca koji su napravili dvije izmjene i krenuli u juriš. U jednom prodoru sa desne strane ubačenu loptu kroz noge propušta Rivaldho, ona dolazi još jednom do Ronalda i ovaj je plasira u donji, lijevi Kahnov kut. U toj 79. minuti utakmice svi su vidjeli Brazil na tronu bez obzira što su s druge strane tvrdi i nepredvidivi Nijemci. Njihova igra se raspala, za njih je stadion u Yokohami nudio samo srebro iako je Bierhoff koji je zamijenio danas nevidljivog i lošeg Miroslava Klosea, mogao smanjiti rezultat.
Cafu, jedini nogometaš na svijetu koji je sudjelovao u tri finala World Cupa na kraju je podigao svima prepoznatljivi zlatni pokal koji sada više nije trajno vlasništvo već će se prenositi svake četiri godine. Veliki pokal kapetanu Brazila predali su zajednički predsjednik FIFA-e Sepp Blatter i legendarni Pele.
Završilo je još jedno nogometno prvenstvo koje će ostati zapamćeno po lošem suđenju, uspjehu malih reprezentacija, karakterističnim frizurama nogometaša, najboljem golmanu Kahnu, najboljem strijelcu Ronaldu i neporaženom Brazilu koji je zasluženo novi svijetski prvak.

Strijelac: 0:1 Ronaldo (67), 0:2 Ronaldo (79).

NJEMAČKA: Kahn - Frings, Linke, Ramelow, Metzelder - Schneider, Hamann, Jeremies (78. Asamoah), Bode (84. Ziege) - Neuville, Klose (74. Bierhoff)

BRAZIL: Marcos - Lucio, Edmilson, Roque Junior - Cafu, Kleberson, Gilberto Silva, Ronaldinho (85. Juninho), Roberto Carlos - Ronaldo (90. Denilson), Rivaldo