Drugi polufinalisti

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Drugi polufinalisti

Nakon odigranih četvrtfinalnih utakmica Lige prvaka, ostali smo bez šest hrvatskih nogometaša. U polufinalu će nas predstavljati samo trojica iz Leverkusena. Polufinalni parovi su: Manchester-Bayer Barcelona-Real
Real 2 (1)-(2) 0 Bayern

Bayern je došao u Madrid samo s jednim ciljem, ne primiti gol i tako obraniti pogodak prednosti iz prve utakmice. Međutim teško je bilo pretpostaviti da će i uspjeti u toj svojoj namjeri, jer Realu je trebao samo jedan gol, koji bi ga onda odveo u polufinale na dvoboj sa svojim ljutim protivnikom, Barcelonom. Real je počeo dosta ofenzivno, dok je Bayern čekao svoju priliku iz kontri i pritiskao sredinu terena kako bi Španjolce zadržao što dalje od svojih vratiju. S prilikama je započeo Effenberg za Bayern dobrim udarcem sa skoro trideset metara, a Real je svoje prilike imao u oštrim ubacivanjima u gostujući peterac, koje ni Raul ni Morientes nisu uspjeli dostići. Sve u svemu mogli smo vidjeti solidnu igru u prvom poluvremenu uz dominaciju Reala, ali na kraju je ipak u udarcima na gol bilo 3:2 za goste. U drugom poluvremenu domaćini kreću još ofenzivnije, a gosti započinju s ružnom stranom ovoga sporta, odugovlačenjem. Ovakva Realova igra rezultirala je pogotkom. U 69. minuti Roberto Carlos je ubacio dobru loptu u peterac, koju je zahvatio Helguera na kojega je zaboravio naš Robert Kovač. Kovač je unatoč ovoj grešci bio najbolji pojedinac u gostujućoj momčadi. Sve lopte je čistio i prije nego li su postale prilike. Nakon primljenog gola Bavarci su krenuli naprijed, no nikako se nisu mogli odviknuti od defanzivne igre koju su prakticirali 70 minuta. Sada su domaćini odlučili pokazati gostima tko je u stvari izmislio odugovlačenje. Kako bi se Bayern otvorilo trebala mu je pomoć s klupe, a nje nije bilo. Hitzfield je prekasno ubacio izmjene.
U tom razdoblju svoje su prilike imali i u prvom dijelu indisponirani Zidane koji je pogodio gredu, a s druge strane Elber kojem je loptu s noge u posljednji trenutak skinuo Figo. Inače Figo je neprestano iskazivao popriličnu dozu nervoze, pa ga se nakon svake sučeve odluke moglo vidjeti u kadru našega televizora. No, navikli smo to opravdavati s južnjačkim temperamentom. Bayernu je praktički bilo svejedno hoće li primiti još jedan gol ili neće, bilo mu je bitno samo zabiti. Tako su i dobili još jednu golčinu. Na sličan način kao i kod prvog gola, Guti je zatresao mrežu. U preostalom vremenu Bayern nije imao neke prilike, ukoliko izostavimo onaj Elberov udarac s dvadeset metara koji je prohujao tik uz vratnicu. Dojam gostiju na kraju je još više pokvario Salihamidžić, koji je zbog grubog starta dobio crveni karton. Bosanac se izgleda uvrijedio što ga je Carlos nazvao anonimcem s prezimenom za kojeg ovaj nikada nije čuo. Prema prikazanom zasluženi prolazak kraljevskoga kluba iz Madrida.


Manchester 3 (2)-(0) 2 Deportivo

Ukoliko je netko bio siguran polufinalista nakon odigranih prvih četvrtfinalnih utakmica, to je bio Manchester. On se iz La Corune vratio s dva pogotka prednosti, pa mu je preostalo da rutinskom igrom ispuni očekivanja prepunoga Old Trafforda. Jedini problem nakon prve utakmice bio je Beckham koji se vratio s finom ozlijedom. Govorilo se čak da neće moći igrati ni na svjetskom prvenstvu. Obje momčadi su u igru ušle poprilično otvoreno, pa smo mogli vidjeti lijep nogomet. Od prve minute zaigrao je onaj tako jako povrijeđeni Beckham. No, nije se naigrao jer opet su ga strgali, pa smo morali gledati tužnu scenu kako ovaj nogometni velikan s uvijek odličnim frizurama, u nosilima napušta teren s navodno slomljenim stopalom. Otvorena igra rezultirala je pogotkom Solskjaera u 23 minuti, pa je sada Deportivu preostajalo samo da postigne tri pogotka. Nakon primljenoga gola Španjolci su više imali loptu u nogama i sve otvorenije prijetili Barthezu. Pred kraj prvog dijela uspjeli su izjednačiti autogolom francuskog internacionalca Blanca. Bez promjena se krenulo u drugi dio utakmice. Ipak ubrzo je Solskjaer otklonio gostujuće nade. U 53. minuti, postigao je još jedan prekrasan pogodak. Ukoliko se još netko nadao iznenađenju Deportiva, izhubio je nade kada su gosti ostali s igračem manje. Isključen je bio Scaloni, iako je prekršaj napravio Duscher. Sve je još dodatno potvrdio Giggs u 69. minuti. Gosti su nakon ovoga uspjeli ostati bez još jednoga igrača. Ovaj put je isključen Duscher, tip koji je u 20. minuti strgao Beckhama. Ipak s devet igrača su uspjeli na kraju postići pogodak, koji je malo ublažio ovaj poraz. Strijelac je bio Djalminha.

Parovi:
Barcelona-Real
Manchester-Bayer