Kinezi-samoubojice jedu mišomor i pesticide

Feez

3. prosinca 2002.

Kinezi-samoubojice jedu mišomor i pesticide

Kinezi, vjerovali ili ne, za samoubojstvo najčešće koriste pesticide i mišomor. Jesu li "europski" oblici suicida neuredni, a kineski neukusni? I zašto žene prednjače u broju samoubojstava? Možda vam bude jasnije ako pročitate dolje napisane retke. Ipak, nisam siguran da je odgovor jasan k'o dan...
Umjesto užeta, pištolja, skoka s mosta ili zgrade ili čega već ne, Kinezi kao sredstvo za suicid najviše upotrebljavaju poljoprivredne pesticide ili otrov za štakore - popularni mišomor.
To su rezultati studije koja je obuhvatila petstotinjak kineskih samoubojica.
Inače, prema toj istoj studiji, godišnje se ubije oko 280.000 Kineza, što je oko 3,6 posto svih smrtnih slučajeva u najmnogoljudnijoj naciji. Dalje, kod samoubojica brojem prednjače žene, u postocima ih ima čak 25% više nego muškaraca.
One su stare (tj. mlade) od 15 do 34 godine i žive u ruralnim dijelovima Kine. Tu se može donekle i objasniti zašto za oduzimanje života koriste baš navedene kemijske supstance, no činjenica je da i tamo ima užeta, pištolja, mostova, dakle svega što u principu koriste i europske samoubojice. U čemu je onda razlika? Možda je nama (Europljanima?) samoubojstvo mišomorom neukusan oblik suicida? Neukusan, mislim, u svakom slučaju, jest.
No, s druge strane, možda se Kinezima samoubojstvo puškom a la Kurt Cobain, ili skok sa zgrade čine neurednim oblikom samoubojstva.
 A moramo priznati da i jest mrvicu neuredno. Tko je onda u pravu? Rusi?
Tko zna, možda i jesu. Oni se zato ubijaju votkom. Šteta da ih se poslije ne može pitati za iskustvo, sigurno bi nam na štošta ukazali.