Ćao Rusi

iksx@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Ćao Rusi

Sovjeti su bili veliki. Imali su puno vojske, i slali su je posvuda. I to je trajalo... A onda su razdijelili dio teritorija nekim nepoznatim narodima, promijenili ime u Rusi, zamijenili crvenu plavom bojom i... totalno su loši. Malo jedu, sve manje piju, pa im ni predsjednik više nije alkos, niti ima crven nos. A ni tu nije kraj...
Dok smo mi u Hrvatskoj ove godine za promjenu slavili samo jedan neradni Dan rada, u Rusiji su tugovali. Prijašnjih godina su radili isto, jer se nema šta za jesti, pa im je bio bed jer nisu više velika fora u svijetu, pa su kao i svake godine komunistički fanovi kratka pamćenja defilirali crvenim trgom noseći šinjele i kape ruske vojske dvaput veće od prosječne glave. I plakali jer stvari nisu kakvima su nekad bile.
Za ovaj posljednji početak maja su prosvjedovali i škrgutali zubima jer su Rusi zatvorili svoju posljednju vojnu bazu izvan teritorija bivšeg sovjetskog empirea.
Odlukom Vladimira Putina koji vlada Rusijom s titulom predsjednika Republike u stilu nekadašnjih predsjednika prezidija, zatvorena je ruska vojna baza u Vijetnamu. Predsjednik je naciji rekao kako u ovo posthladnoratovsko doba besparice, nema smisla trošiti hrpe dragocjenih dolara na vojnu bazu kad ljudi ionako nemaju šta za piti, a nekmoli za jesti, pa shodno tome i nema smisla izigravati velesilu.
U pomorsku bazu u zaljevu Cam Rha su Rusi uselili 1979. godine. Izgradili su je i njom se služili Ameri, a nakon njihova povlačenja iz Vijetnama je ostala prazna. Tada su se Vijetnamci kačili s Kinezima i ratni sukob je spriječen samo radi ruskog posredovanja (miješanja). A u znak zahvalnosti im je Ho-Ši-Min dao bazu na 25-godišnje besplatno korištenje.
Baza prima do 10 000 ljudi, 15 brodova i 30 aviona, a bila je najvećom ruskom vojnom bazom izvan prostora negdašnjeg Varšavskog pakta.
Posljednji ruski brod nije ni otplovio za Vladivostok, a Vijetnamci su već počeli tražiti nove podstanare za Cam Ranh. Cijenu od 300 mil. dolara godišnje nije problem dobiti. Naime, Kinezi i Amerikanci su već objavili kako su spremni platiti i 500 mil. dolara godišnje. Problem je samo što Vijetnamcima Kinezi ne odgovaraju radi stalnih dobrosusjedskih trzavica, a Ameri su im ideološki još uvijek nepoćudni. Nitko drugi ni ne želi biti vojno prisutan u Vijetnamu. Pa se pomalo rade Potemkinovi planovi o pretvaranju baze u turistički raj.