Bojimo li se Kine?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Bojimo li se Kine?

Danas nam na svoj 67. rođendan dolazi Dalaj Lama, najveći borac za svjetski mir. Boravit će u Splitu i Zagrebu, a čini se kako će ga predstavnici, ionako poljuljane hrvatske vlasti, ignorirati. Za sada smo dojma kako je hrvatski strah od Kine, veći od hrvatske želje za iskazivanjem poštovanja najpoznatijem izbjeglici svijeta.
Napokon u Hrvatsku stiže još od prošle godine očekivani Dalaj Lama, poznati tibetanski duhovni vođa, Tenzin Gyatso. Osoba je to o kojoj ne treba previše govoriti, budući je poznat i slavan u cijelome svijetu. Od kada je (1959. godine) protjeran iz svog Tibeta, neprestano vodi svoju bitku za mir u cijelome svijetu, za što je nagrađen jednim od najvećih mogućih priznanja, Nobelovom nagradom za mir.
Planirano je kako će 14.Dalaj Lama sletjeti danas oko 16 sati na splitski aerodrom. Najviši budistički svećenik ostat će u Hrvatskoj četiri dana za vrijeme kojih će osim Splita posjetiti i tzv. hrvatsku metropolu i središte hrvatske vlasti, Zagreb. U oba ova grada održat će predavanja, na Gripama i u Domu sportova, a zanimljivo je kako će se susresti samo s nekim nevladinim organizacijama i nekim privatnim osobama, među kojima su ministar gospodarstva Hrvoje Vojković i indijski veleposlanik u Hrvatskoj.
Najpoznatiji svjetski izbjeglica u Hrvatsku dolazi iz Slovenije, gdje se u tri dana boravka susreo s najistaknutijim predstavnicima vlasti, među kojima i s predsjednikom Kučanom i premijerom Drnovšekom. U Hrvatskoj Dalaj Lama neće imati takvu priliku, no ne zbog pada hrvatske vlade, već zbog bojazni hrvatskih vlasti od kineskih prigovora. Istina je kako Kinezi žestoko istupaju pri svakom službenom prijemu Dalaj Lame, ali to našim susjedima nije smetalo, iako je kinesko veleposlanstvo u Sloveniji službeno prosvjedovalo već i prije Dalaj Laminog posjeta. Prije Slovenije Dalaj lama bio je u Češkoj u koju ga je službeno pozvao sam predsjednik Havel i gdje je bio već tri puta.
Iznimno je složen tibetansko-kineski problem, ali ukratko se može reći kako Kinezi Dalaj Lamu smatraju separatistom koji ugrožava kineske nacionalne interese i svaki službeni prijem za njih je uvreda kineskog naroda, kojom je nanesena velika šteta bilateralnim odnosima između Kine i države koja se drznula primiti njihovog neprijatelja No1. 
Istina je kako su hrvatsko-kineski odnosi na vrlo dobroj razini, što je okrunjeno nedavnim posjetom predsjednika Mesića Kini. Dobri odnosi s Kinom nisu važni zbog eventualne gospodarske razmjene, koja je gotovo nikakva, već zbog utjecaja kojeg Kina ima u Ujedinjenim narodima u kojima se često raspravlja o nekim za Hrvatsku egzistencijalno važnim pitanjima. Kineska podrška u UN-u Hrvatskoj bi katkad mogla dobro doći, što Hrvatska ne misli za Dalaj Lamu bez obzira što ga zasigurno smatra velikim čovjekom.