Ne bojimo li se Kine?

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ne bojimo li se Kine?

Dalaj Lama je jučer ipak imao zgusnut raspored, a naša vlast je dokazala kako ipak ima hrabrosti primiti jednog od najvećih osoba današnjice. Na takav potez odlučio se naš premijer, trenutno poznat kao premijer u ostavci, Ivica Račan. Razgovor je naravno bio osobne naravi, a nikako se nije razgovaralo o političkim temama. Osim s Račanom, Dalaj Lama susreo se i "sa svojim bratom" nadbiskupom Bozanićem.
Kako se naša vlast ne boji Kine, mogli su vidjeti svi oni koji su se večeras zatekli ispred televizora u terminu od prapovijesti rezerviranom za Dnevnik. U toj informativnoj emisiji HRT-a mogli smo vidjeti kako je naš premijer u ostavci primio Dalaj Lamu. Doduše kadar u kojem su njih dvojica zajedno nismo vidjeli, ali ipak nam je Ivek rekao kako ni u jednom trenutku nije bilo upitno hoće li on zaista primiti tibetanskog vođu. Nakon toga istaknuo je kako to ni nije bio službeni posjet, već je iskoristio svoju privilegiju što je premijer kako bi uživao u osobnom razgovoru s jednim od najvećih ljudi današnjice. Za svaki slučaj sa sobom je poveo ženu, koja je pred kamerama ostavila dojam potpune nezainteresiranosti, iako duboko vjerujem da takva nije bila. Za svaki slučaj Ivek je rekao i kako Hrvatska i Kina imaju vrlo dobre odnose i da ovaj susret nikako ne vidi kao prepreku tim istim odnosima. Baš me zanima što li će na to reći kineski veleposlanik.
Sam Dalaj Lama nam je pak dao do znanja kako je njemu cijela priča u potpunosti jasna i kako nikome ne želi stvarati probleme. Rekao je i kako on nije došao ništa tražiti, već je cilj njegovih posjeta promoviranje ljudskih vrijednosti i međureligijskih dijaloga.
Osim susreta Račan-Dalaj Lama, dogodio se susret ovog drugog s još jednom od najutjecajnih hrvatskih osoba, nadbiskupom Bozanićem. I taj razgovor nije bio javan, ali za razliku od susreta s Račanom ovdje se ipak govorilo i o političkoj situaciji u i oko Tibeta. Nakon susreta Dalaj Lama oduševio je sve izjavom kako se u razgovoru s visokim kršćanskim dužnosnicima uvijek osjeća kao da razgovara sa svojom braćom. U svom pretrpanom rasporedu Dalaj Lama se trebao susresti i sa splitsko-makarskim nadbiskupom Barišićem, ali do tog susreta nije došlo. Razlog-poklapanje satnice! Sve ostalo je odrađeno prema planu i programu, između ostalog i dva predavanja, jedno na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove, a drugo u prepunoj velikoj dvorani Doma sportova. Lijepo je kad netko drugi osim Magazina može napuniti tu dvoranu.
Neki nagađaju kako je do ovog susreta došlo usljed negativnih reakcija, kako domaće, tako i svjetske javnosti, na totalno ignoriranje hrvatske vrhuške.