Kako je u praksi?

Ivor Car

26. veljače 2003.

Kako je u praksi?

Poznato je kako su Filipini jedina država u Aziji u kojoj je većina stanovništva katoličke vjeroispovijesti. Vjerujem kako je još poznatije da je dobar dio tih filipinskih katolika zagrizao u vjerski fanatizam. No, da sve ne štima u praksi pokazao je i čin biskupa tamošnje pokrajine Albay, a pomalo u vezi sa onom "Rekla ti je mama, ništa prije braka"
Ukoliko se ikada nađete na Filipinima znajte da je svaka osma osoba koju susretnete katolik. Neobično, ali tako je, i posljedica je to višestoljetne španjolske dominacije tim otočjem, koja je potrajala sve do 1898. godine. Danas Filipini imaju 85 milijuna stanovnika među kojima je veliki broj onih čija ljubav prema vjeri graniči sa fanatizmom, ili čak i prelazi tu granicu. Poznat je tamošnji običaj da se pojedinci za Uskrs pribijaju na križ, preživljavajući Isusove muke, baš kao na ovoj fotografiji. No, kako je od fanatizma do grešnosti kratak put, pokazuje tema ove novice, koja nam je živi svjedok o filipinskoj praksi.
Prvi čovjek filipinskih katolika u pokrajini Albay, biskup Jose Sorra pismeno je zabranio svim svećenicima da izvrše obred vjenčanja u kojem je mladenka u drugom stanju. On drži kako je trudna mladenka u potpunoj suprotnosti sa sakramentom braka, barem je tako telefonskim putem saopćio novinarima AP-a. Znate onu, "Rekla ti je mama, ništa prije braka", a čak je i bijela boja vjenčanice simbol djevičanstva i čistoće, da ne govorimo o šestoj božjoj zapovijedi. Nema raja! Ipak nije Sorra protiv vjenčanja onih koju su svoju vezu konzumirali prije braka, i što je "urodilo plodom", već drži kako se vjenčanje u takvim slučajevima može obaviti nakon poroda. U slučaju da netko ustrajava na vjenčanju, biskup je iz svog sjedišta u gradu Legazpi, 340 kilometara udaljenom od glavnog filipinskog grada Manile, predložio svojim svećenicima da obred ipak mogu obaviti, ali ne pred oltarom, već na bilo kojem drugom mjestu u crkvi. Naveo je kako je bilo primjera kada su "njegovi ljudi" vodili ceremoniju vjenčanja pod pritiskom vremena, jer mladenka već ima trudove i samo što nije rodila.