Bolesna ideja, bolesnih ljudi?

Ivor Car

7. siječnja 2003.

Bolesna ideja, bolesnih ljudi?

Sjećate li se fotografija djece katoličke škole Holy Cross iz Belfasta, koja na putu ka svojim školskim klupama prolaze kroz protestantsku ulicu, što se protestantima nikako ne sviđa, pa nastaje pakao koji se nikada neće izbrisati iz dječjih glava? Ovaj put su ta djeca mogla doživjeti i mnogo goru stvar.
Katolička škola Holy Cross (Sveti križ) se prije nešto manje od dvije godine našla na brojnim naslovnicama novina diljem svijeta i od tada katolicima postaje svojevrsnim simbolom katoličkog otpora u Sjevernoj Irskoj. Ta škola se nalazi u Ardoyneu, dijelu Belfasta, do kojeg se najbliže i najbrže može doći samo kroz čisto protestantsku ulicu, a to da katolička djeca prolaze kroz protestantski "teritorij" nikako nije u redu, te je tu nastao kaos. Policija je djeci osiguravala put do škole od razbješnjelih mladih protestanata s bocama ispunjenim zapaljivom tekućinom, a djeca su baš kao sva druga djeca svijeta išla u školu, gotovo i ne primjećujući kaos koji se nalazi oko njih, što se ne bi moglo reći za njihove roditelje i upravitelje škole koji su usprkos tom kaos inzistirali da se škola nastavi.
Ista škola i ista djeca ponovno su jučer bili metom neke od militantnih protestantskih skupina, koji su došli na nevjerojatnu ideju s kojom bi si zasigurno osigurali mjesto u nekom "protestantskom" raju. Ideja tih vjerskih fanatika je bila postaviti bombu na vrata škole Holy Cross. Bomba je bila ručne izrade i policija ju je uspješno deaktivirala tek nešto prije nego li su djeca trebala doći u školu. Glavni i odgovorni u školi, otac Aidan Troy izjavio je kako je razočaran što je na ovaj način započeo novi školski semestar, upravo nakon Božića. Ne stavljajući ulje na vatru, dodao je kako smatra da je ovo djelo pojedinca ili skupine pojedinaca, čije ideje ne podupire tamošnja protestantska zajednica.
Fotografija govori više od bilo čega što bih ja ovdje mogao napisati. Jedino, neizbježno je na kraju postaviti si vječno sjevernoirsko pitanje: Kada će to prestati?