IZVAN ZAKONA: Narod plaća višegradsko preseravanje Emira Kusturice

Ivor Car

19. srpnja 2011.

IZVAN ZAKONA: Narod plaća višegradsko preseravanje Emira Kusturice

Emir Kusturica radi na svom životnom projektu, nazvanom Andrićgrad ili Kamengrad, a konačni ceh ovog čuda neukusa i kulturne fabrikacije platiti će narod ionako osiromašene Bosne i Hercegovine, točnije Republike Srpske. Za sada je država izdvojila šest milijuna konvertibilnih maraka, a kako bi Kusturica mogao Andrićgrad pokloniti srpskom narodu i usput možda nešto i zaraditi. Naime, radove izvodi njegova tvrtka, i to bez obaveze da raspisuje javne natječaje, što je, dakako, mimo zakona i moguće je još samo na rijetkim mjestima, kakvo je i RS. Priču donosi Žurnal


Šest miliona maraka za firmu čiji je većinski vlasnik reditelj Emir Kusturica

U Republici Srpskoj je sve moguće: od toga da predsjednik republike finansira dječije vrtiće, da isti brine o Vazduhoplovnom servisu (helikopterskom servisu, pride), da se iz budžeta finansira izrada web portala privatnih novina... Još gore, u Republici Srpskoj vladinim odlukama mogu da se mijenjaju važeći zakoni, kada god se to vlastrodršcima učini zgodnim. Tako je Vlada RS donijela odluku da za prvu fazu izgradnje “Andrićgrada” (Kamengrada) izdvoji skoro šet miliona maraka budžetskog novca, a da, pri tome, ne primijeni Zakon o javnim nabavkama, što je bila dužna. Vlada je svojom odlukom, objavljenom u Službenom glasniku 29. juna, za izgradnju “Andrićgrada” odobrila 4.425.730,00 konvertibilnih maraka. U istoj odluci navodi se da “u cilju realizacije projekta ‘Andrićgrad’, koji je od republičkog značaja, za nabavku robe i usluga korisnik sredstava nije dužan da primjenjuje pravila i postupke definisane odredbama Zakona o javnim nabavkama BiH“. Prethodno je Vlada, odlukom objavljenom u Službenom glasniku 26. maja, za “Andićgrad” izdvojila 1.500.000,00 KM, pa prosta računica govori da je do sada iz budžeta RS dato šest miliona maraka za firmu čiji je većinski vlasnik reditelj Emir Kusturica.

TOP SECRET

Vlada RS, opština Višegrad i Kusturičina firma “Lotika” su u aprilu ove godine formirali zajedničko preduzeće za izgradnju “Andićgrada”, pri čemu je “Lotika” postala vlasnik 51 odsto zajedničke firme, a Vlada i opština Višegrad preostalih 49 odsto. Vlada RS, ne samo što novac poreskih obveznika prebacuje na račun većinski privatne firme, već tu istu firmu oslobađa zakonom obaveznog raspisivanja tendera za nabavku materijala i odabir izvođača radova. Niko iz vlasti do sada nije obznanio da je izgradnja “Andićgrada” državna tajna, što bi, shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama, samo po sebi isključilo raspisivanje tendera. Valjda su “umne” vladine glave procijenile da bi proglašenje gradnje “Andrićgrada” državnom tajnom bilo previše skandalozno, pa su odustali od pozivanja na istu, kojom su ranije obrazlagali neraspisivanje tendera u slučaju izgradnje Administrativnog centra i Palate predsjednika.


“Lotika” Emira Kusturice postala je vlasnik 51 odsto zajedničke firme

Ma koliko proglašenje “državnom tajnom” izgradnje nove vladine zgrade i predsjedničke palate zvučalo kao drska provokacija, Vlada RS je sada otvoreno uplivala u nezakonite rabote, ne potrudivši se da nađe bilo kakvo obrazloženje za nepoštivanje Zakona o javnim nabavkama.

KARMINA, BAGER I LOTIKA

Radovi na izgradnji “Andrićgrada” u Višegradu, uz buku bagera, zvuke “Karmina Burane” i nazočnost Milorada Dodika i Emira Kusturice, počeli su 28.juna. Prema saznanjima “Žurnala”, Zakon o javnim nabavkama zaobiđen je zato što su bageri i ostale teške mašine, koji su zaorali ledinu pored ćuprije na Drini, navodno vlasništvo Emira Kusturice. Tako će “Andrićgrad”, u kojem Kusturica ima 51 odsto dionica, za izvođenje radova plaćati “Lotiki”, koja je stopostotno Kusturičino vlasništvo. Reditelj-graditelj je, prema istim izvorima, građevinske mašine kupio nakon što je sa Dodikom dogovorio izgradnju Kamengrada i pošto je posao ozvaničen formiranjem zajedničke firme.


Emir-neimar upravlja državnim parama

Projekat “Andićgrad” za sada finansiraju samo poreski obveznici iz Republike Srpske, dok Emir-neimar, kao većinski vlasnik, ima čast da upravlja njihovim parama. Prema ranijim najavama, izgradnja Kamengrada koštaće oko 30 miliona maraka, a već sada je jasno da će se u cilju pronalaženja potrebnog novca za realizaciju ovog projekta zahvatati iz različitih izvora, jer je očito da za njega nije postojala, niti trenutno postoji, jasno definisana finansijska konstrukcija . Vlada u svojoj odluci od 29. juna obavezuje lokalne zajednice, javna preduzeća i resorna ministarstva da iznađu 4,4 miliona maraka za “Andrićgrad”, što znači da će se novac planiran za neke druge stavke sada preusmjeriti za izgradnju Kamengrada. Svojom prethodnom odlukom, od 26. maja, Vlada je naložila Ministarstvu trgovine i turizma da sa tekućeg granta za razvoj turizma, avansno za “Andrićgrad” uplati 1,5 milion KM, što govori da su neke druge turističke destinacije u RS ostale bez obećanih budžetskih para.

MEGAVATI ZA MEGABREND

Da bi pored mosta Mehmedpaše Sokolovića u Višegradu nikao Kusturičin “Kamengrad” potrebno je još oko 24 miliona maraka, a do njih Vlada dolazi na raznorazne načine, čak i izmjenama i dopunama važećih zakonskih propisa. Tako su nedavno u Narodnu skupštinu RS po hitnom hitom postupku upućene izmjene i dopune Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS. Sve to, kako je ocijenila opozicija, samo zbog izgradnje “Andrićgrada”. Opozicione stranke tvrde da se ovaj zakon mijenja samo zato da bi se za realizaciju “Andrićgrada” utrošila sredstva koja po osnovu naknada za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije u RS ima opština Višegrad. Drugi projekti u Višegradu, očito, nisu bili vrijedni izmjene zakona, a “Kamengrad” to jeste, jer će, kako su poručili iz vladajuće stranke, spojiti “dva mega brenda”- Ivu Andrića i Emira Kusturicu. Gurajući projekat “Kamengrad”, SNSD jedino želi da promoviše svoj “mega brend“- Milorada Dodika. Zbog svih zakonskih posrtanja koje prate “Andićgrad”, Ivo Andrić se sigurno prevrće u grobu. O “mega brendu” Kusturici nećemo reći ništa, da ne bi prošli kao e-novine. “Mega brend” Dodik, ma koliko se trudio da bude mecena i dobročinitelj, ostaje ličnost prepoznatljiva jedino i isključivo po činjenici da je društvena sredstva tretirao i tretira kao vlastita.

Lupiga.Com via Žurnal