Saborski zastupnik Cro Cop nedjeljom u dva

Ivor Car

1. prosinca 2003.

Saborski zastupnik Cro Cop nedjeljom u dva

U emisiji Aleksandra Stankovića "Nedjeljom u dva" jučer se, baš kao što to samo ime emisije kaže, u nedjelju u dva, kao gost pojavio prekaljeni hrvatski borac ultimate fighta i novopečeni SDP-ov političar s mjestom u Saboru, Mirko Filipović, alias Cro Cop. Zanimljiva pojava, složit ćete se. Dakle, tu smo mogli čuti mnogo zanimljivih stvari, jer bila je to interesantna emisija

Odnedavno u Acinoj emisiji postoji telefonsko glasovanje, pa gledatelji fanatično pridodaju skupe impulse svom telefonskom računu i tako odgovaraju na mudro postavljeno pitanje. Mudro, jer što provokativnije pitanje - veća lova. Ovaj put je u emisiji postavljeno pitanje "Treba li se Mirko Filipović baviti politikom?". Nije to samo pitanje kojim saznajemo vole li Hrvati SDP čiji je kandidat na proteklim izborima Cro Cop bio, već je stvar nešto kompliciranija i pravo pitanje je treba li nam jedan prosti i neuki sportaš (a u hrvatskoj prosječnoj glavi sportaš je po defaultu prost i neuk, sviđalo se to nama ili ne) u Saboru. Stvari su za Mirka krenulo poprilično loše i nakon nekoliko minuta glasanja 65% gledatelja izjasnilo se kako se on ne treba baviti politikom. No, što je Cro Cop više pričao to je više glasova odlazilo na njegovoj strani. Ne znam je li to bilo vezano uz njegove izrečene stavove ili su iz SDP-ovih podružnica svoga kandidata "telefonski" podržavali, a nije ni važno, jer važno je samo ono što smo od znalca borilačkih vještina mogli čuti.

Treba reći kako se Aleksandar Stanković od samog početka prema svom gostu odnosio poprilično pokroviteljski. I sam znalac borilačkih vještina kao i njegov gost (Aca se bavi, boksom) preuzeo je ulogu dobričine koji je tu samo da svog gosta upozna sa okrutnom stvarnošću i upozori ga na život na kojeg Mirko nije navikao i koji bi ga, eto, mogao pregaziti gore nego što je to učinio Minotaur. S druge strane bilo je evidentno da je Cro Cop poprilično nepripremljen za gostovanje u emisiji ovog tipa, kao i na pitanja kakva će mu se u budućnosti sve češće postavljati. Zbog toga je i na manje provokativna ili čak potpuno neprovokativna i sasvim bezazlena pitanja Mirko davao kratke rezolutne odgovore (a počesto i neodgovore) u stilu nemamo-mi-šta-o-tome-pričati ili nije-to-baš-bitno ili ne-razumijem-baš-što-si-htio. No, ne znači to da Mirko nije odgovarao na pitanja, jer Mirko je odgovarao, a evo što sam od toga izdvojio.

O homoseksualcima ne misli onako kako je pisalo u Playboyu, već kao čovjek koji je vidio svijeta nema ništa protiv njih. Također drži kako ga SDP nije iskoristio, a upravo u tome je Aca bio najuporniji - otkriti je li zapravo SDP Cro Copova politička opcija i je li lojalan svojoj stranci, te ne bi li možda prešao, primjerice u HDZ. Tako ga je u jednom trenutku priupitao kako će reagirati kad mu netko u lice kaže da je komunjara, na što je Cro Cop rekao kako će izdržati takve provokacije, ako mu se provokator ne unese previše u lice. Htio je Aca saznati i koliko je ove godine Mirko zaradio, na što mu je ovaj odgovorio da valjda zna da se novcima hvale samo djeca i budale. Poteglo se i pitanje Thompsona bez kojeg izgleda prolazi malo koji razgovor. Cro Cop je rekao kako osobno sluša Thompsonove pjesme i kako ne misli da je Thompson fašista i ustaša. I tako je Aca pitao, Mirko govorio i telefonsko glasovanje završilo. Rezultati idu svakako u korist Mirka i glase:

 

 

DA                                  NE

20 451                             10 795

  65%                                35%

 


Još samo, za svaki slučaj, da spomenem kako niti jedna od navedenih izjava nije citat, već su to redom moje slobodne interpretacije.