Homoseksualni brakovi: Da ili ne?

Vuk

14. ožujka 2002.

Homoseksualni brakovi: Da ili ne?

U Zagrebu je danas održana konferencija za novinare na kojoj su istupili pripadnici homoseksualnih udruga s nekoliko zahtjeva od kojih prednjači onaj o ozakonjavanju homoseksualnih veza i brakova te osnivanje istospolnih zajednica po uzoru na neke svjetske države. Iznesene su neke brojke, a najavljen je i "Gay Pride" krajem šestog mjeseca
Ne postoje istraživanja koja bi dala točan broj homoseksualnih osoba u Hrvatskoj. Na današnjoj konferenciji za novinare udruge "Iskorak" i "Kontra" pretpostavili su da homoseksualci čine 10% populacije u Hrvata, što daje brojku od 450 000. Ove dvije udruge traže da se Obiteljskim zakonom omogući pravo na sklapanje homoseksualnih brakova te da se u isti zakon ugrade članci koji će homoseksualce izjednačiti s pravima i obvezama heteroseksualaca. Udruge predlažu dakako i definiranje braka kao zajednice dviju osoba, a ne kao zajednicu muškarca i žene, kako to u zakonu stoji sada. Homoseksualci bi tako imali ista prava u pogledu uzdržavanja, zajedničke imovine, nasljeđivanja, mirovinskog i zdravstenog osiguranja i ostalog. Takve osobe ne bi imale pravo na posvajanje djeteta, osim iznimke kada bi dijete bilo u krvnom srodstvu sa jednim od partnera ili kada bi roditelj zahtjevao da dijete posvoji osoba u zajednici. U slučaju da je dijete starije od 14 godina, tražio bi se i njegov pristanak.
Članovi udruga podsjetili su nas na Nizozemsku, gdje su homo i hetero brakovi potpuno izjednačeni, dok su u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Danskoj i u još nekoliko zemalja zakonski dozvoljene homoseksualne veze. Djelomična prava homo-parovi imaju u SAD-u, Argentini, Australiji, Belgiji, Kanadi, Novom Zelandu, Brazilu, Izraelu i Južnoafričkoj Republici. Svoje zahtjeve udruge temelje na odredbama hrvatskog Ustava, Europskoj povelji, povelji o ljudskim pravima i očekuju javnu raspravu, kao i uključivanje saborskih odbora. Ističu kako imaju potporu nekih saborskih zastupnika i stranaka (SDP i LS). Najavljena je i "Gay Pride" povorka za 29. lipnja kako bi se ukazalo na diskriminaciju homoseksualne, biseksualne, transseksualne i transrodne populacije. Pitanje je što vi mislite o tome i vjerujete li da postoji toliki broj homoseksualaca u Hrvatskoj?