Marko na Poljudu

iksx@lupiga.com

16. rujna 2002.

Marko na Poljudu

Vjetar s Dinare i niz drugih hitova. Uzdignute ruke, trans. Kako smo ipak osuđeni na radni život u hladnoj metropoli, nismo svojim očima vidjeli sve to, ali smo pogledali novine, slikice i zavirili u patriotsko srce da bi osjetili atmosferu.
Marko Perković, poznatiji kao puška ili Thompson, održao je jedan od onih neponovljivih koncerata. Momku iz Čavoglava, mjesta na izvoru istoimene rijeke uže od kade, uspjelo je što ne uspijeva niti Hajduku. Napuniti Poljud do posljednjeg mjesta.
Osim s antropološke strane, malo tko od nas žali što nije svjedočio trijumfu Thompsonove karijere. Niti taktovi "Vjetra s Dinare" nisu mi ledlili krv u žilama niti budili želju da s uzdignutim rukama upadnem u trans. A ono što me je zanimalo, vidjeh putem medija.
Drniški seks simbol dominirao je pozornicom u crnoj odjeći, uzdignutih ruku. Iz prvih su mu redova odgovarali slični, ali ipak nešto eksplicitnije odjeveni obožavatelji. Crna odjeća s pokojim slovom U na majici i hrvatske zastave što se ponosno i visoko vijore, kao da se radi o kninskoj tvrđavi, a ne nogometnom stadionu. Razina emocija je bila kvalitetom i kvantitetom približna proslavama godišnjice udara na Ameriku.
Da Thompson misli ozbiljno, i da nije u notama sve, pokazao je izjavama i djelom kada je dva sjedala u publici sačuvao za Norca i Gotovinu. U zadnje je vrijeme i inače na desnoj strani Hrvatske postalo popularno prkositi državi ostalih, iako su je "oni" svojom borbom stvorili. Svi naši ponosni Hrvati iskazuju veću buntovnost prema ovoj državi, koja je, bože moj, produkt "njihove borbe i zalaganja" nego što su ikada pokazivali prema "neprijateljskoj" Jugoslaviji. Postalo je moderno počasnim građanima proglašavati ljude koji su na sudu radi nimalo romantičnih zločina, ili s pozicije estradne sijalice iznositi, u najmanju ruku, priglupe političke stavove uzimanja u zaštitu tih istih osoba s tjeralica, već ih štoviše s boka i odoka uspoređivati s ostalim ikonama katoličke Hrvatske, rimskim svecima.
Naposlijetku, nažalost, svima je jasno kako se tu najmanje radi o glazbi i koncertu. A možda bi bilo za ovo naše društvo i tužnije da je Štimcu, Lozini, Norcu, Gotovini, Pašaliću, Čondiću, Rađi i Anti Kovačeviću zajednički samo, priznajmo, mizerni, glazbeni ukus.