Bombarder s Kvarnera napravio show

Božidar Alajbegović

17. studenog 2003.

Bombarder s Kvarnera napravio show

Ovogodišnju je predizbornu kampanju, složit ćete se, bitno okarakterizirala neinventivnost stranaka i kandidata prilikom predstavljanja svojih programa. No, da tu učmalost i prevladavajuću dosadu barem malo prekine, potrudio se, a tko drugi negoli Vladimir Bebić, poznatiji kao "Bombarder s Kvarnera". Kako je izgledalo njegovo TV predstavljanje saznajte u
Malobrojnima među vama kojima prst na daljincu pobjegne pa greškom zavirite na predizborno predstavljanje stranaka u programima HTV-a, to ne može donijeti ništa drugo osim zijevanja. Ili čak gnušanja i brzopoteznog gašenja TV aparata. Oni prisebniji koji su izdržali barem nekoliko minuta budni pred televizorom vjerojatno su zapazili kako se HTV koncepcija predstavljanja svih onih silnih pretendenata na skromnih šesnaestak tisuća kuna saborske plaće sastoji od dvadesetak unaprijed pripremljenih pitanja na koje stranački (ili nezavisni) kandidati redom odgovaraju. I to ni manje ni više nego 30 prokleto dugih minuta koliko je svaka stranka dobila da nam se pokuša što dublje uvući.

Sasvim slučajno, u nedjelju nakon odgledanog Milijunaša okrenuh na treći program HTV-a i tamo ugledah jedno lice poznato mi s riječkog korza (na kojem se on šeta redovito obučen u odijela kričavih, gotovo pa fluorescentnih boja). Radi se o riječkom veteranu boksačkog sporta, legendarnom "Bombarderu s Kvarnera", zbog čijih su urnebesnih nastupa za govornicom prije desetak godina mnogi pratili saborske sjednice. Željan malo smijeha pred spavanjac odlučih potratiti barem par minuta na Vladimira Bebića. I nimalo ne požalih. Dapače!!!

Vladimir Bebić u svom originalnom stilu odlučio je totalno razbucati HTV-ovu koncepciju predizbornog predstavljanja stranačkih kandidata. I to mu je u potpunosti uspjelo!!! Svoj naum ostvario je tako što je osim još dvoje svojih stranačkih kolega u studio doveo i atraktivnu hostesu (ili je to možda također njegove stranke članica, ispravite me u komentarima ako znate). Mislav Bago započeo je sa redanjem pitanja koja voditelji postavljaju svim strankama, poput npr. "Kako ćete riješiti problem vanjskog duga države?", a Bebić i njegovi stranački kolege odgovarali su isključivo odgovorima od jedne riječi, pa je tako na citirano pitanje odgovor glasio, u stilu: postepeno. Pritom je hostesa u zrak dizala karton na kojem je bio ispisan isti taj odgovor od jedne riječi. Baš poput onih dugonogih silikonskih ljepojki koje između rundi boksačkog meča prošetaju ringom sa rednim brojem slijedeće runde podignutim iznad glave. Tako je npr. na pitanje "Kako ćete riješiti problem nezaposlenosti?" Bebićeva ekipa odgovorila kartonom s odgovorom, ako se ne varam: dugoročno, dok su na pitanje "Hoćete li nastaviti suradnju s Haškim sudom?" odgovorili sa: hoćemo!!! 

Time, osim što su do suza nasmijali onih par na taj program slučajno zalutalih gledatelja, također su potpuno razbili nezanimljivu HTV-ovu koncepciju emisije, ali i izbezumili uštogljenog voditelja Mislava Bagu. No, osim toga postigli su još nešto: osim što su potpuno ismijali HTV-ovu nefunkcionalnu koncepciju, na svih 20 pitanja odgovorili su u prvih 10 minuta, pa je ostatak od daljnjih 20 minuta do kraja emisije pripao Bebiću koji je na sebi specifičan i svima dobro poznat duhovit način uveseljavao pučanstvo pred ekranima, istresajući paljbu iz svih oružja na ove još uvijek vladajuće kao i one bivše vlastodršce.

Manje maštoviti pretendenti na saborske apanaže mlate praznu slamu naširoko odgovarajući s unaprijed pripremljenim odgovorima na zadana pitanja i na kraju jedva da im ostane desetak sekundi za završnu riječ. Bebić je prepoznao krajnju apsurdnost takvog zamornog jednoobraznog predstavljanja, prilikom čega svatko tupi uvijek iste isprazne fraze i odbija gledateljstvo, te je učinio nešto sasvim drukčije. Time je barem na kratko osvježio predizbornu kampanju i unio malo duha u taj zamorni davež. 

No, također je potvrdio da će, ako kojim slučajem ponovo zasjedne u hrvatski parlament, tamo opet biti glavni showman. A time bi i prijenosi saborskih zasjedanja ponovo mogli postati rijetke oaze humora na HTV-u.

U svakom slučaju, bez obzira na izborni rezultat njegovog Trećeg bloka, ovakvim TV nastupom postigao je da hrvatska predizborna kampanja 2003. bude upamćena upravo po njemu.