Hrvatski i navijači SiCG bez većih izgreda

Ivor Car

3. veljače 2006.

Hrvatski i navijači SiCG bez većih izgreda

Iako zvuči gotovo nevjerojatno, pa čak i suludo, hrvatski i srbijanski navijači jučer nisu napravili niti jedan veći incident, kako prije, tako i za vrijeme te nakon rukometne utakmice između Hrvatske i SiCG, koja je iz svima nam poznatih razloga proglašena susretom visokog rizika. Najviše pozornosti izazvala je vijest o napadu 20-ak Hrvata na dvojicu državljana SiCG, koju je objavio beogradski B92. No, pokazalo se da je riječ o "patki"

Informaciju koju je objavio B92 i koja kaže kako se nakon utakmice dvadesetak navijača pobjedničke momčadi okomilo na dvojicu "kolega" iz SiCG, lakše ih ozlijedivši, preuzela je velika većina hrvatskih medija ne znajući za tiskovnu konferenciju koju su sazvali organizatori u večernjim satima. Fritz Dischoff, predsjednik Organizacijskog odbora skupine u St. Galennu u kojem su snage odmjerile Hrvatska i SiCG, demantirao je spomenutu priču, te dodao da shodno njenoj neistinosti nije točan niti njen nastavak koji kaže da je privedeno petnaestak hrvatskih navijača, te kako će švicarska policija deportirati sve one koji su na utakmicu pristigli organiziranim prijevozom.

Dakle, čini se da su Švicarci bili sasvim solidno upućeni u dobrosusjedske odnose dvaju država i njihovih navijača, a kako i ne bi kada se u njihovoj zemlji dogodilo nekoliko vrlo velikih izgreda u "balkanskoj" režiji. Tako su Bad Blue Boysi tamošnjoj policiji priredili velike probleme tijekom i nakon nogometnog dvoboja Dinama i Grashopersa, a dobro se pamti i obračun BBB-a i Grobara, dvije godine kasnije, na prijateljskoj utakmici između Dinama i Partizana, koji je, zbog obujma sukoba, prekinut. Dok je policija shvatila o čemu je riječ već su i jedni i drugi navijači okrvavljeni ležali na sredini travnjaka.

Stoga su jučer suparnički navijači bili ograđeni metalnom pregradom, kako ne bi došlo do bliskog susreta. Ipak gađanje "prikladnim" predmetima nije izostalo, a posebno je efektno bilo ubacivanje baklje na hrvatski dio tribina, nakon čega su "kockasti" uzvratili istom mjerom. Poslije rizičnog susreta, navijači su krenuli svatko svojim putem - Hrvati su ostali pred tribinom, dok su navijači iz SiCG krenuli prema centru grada pa se može zaključiti da su domaćini još jednom pokazali jednu od svojih najbitnijih odlika - pedantnost, a jednako je dojmljiva i činjenica da se pri izvođenju himni gotovo uopće nisu čuli zvižduci.

Zanimljiva je pojedinost da je na početku utakmice izvješen transparent podrške Anti Gotovini, da bi u nastavku susreta bio skinut. Policija je, inače, na ulazu u dvoranu pregledavala sve transparente kako se ne bi provukli oni s uvredljivim sadržajem.