Glazbeni dokumentarci na ovogodišnjem ZagrebDoxu

Ivor Car

16. veljače 2008.

Glazbeni dokumentarci na ovogodišnjem ZagrebDoxu

Još samo nekoliko dana ostalo je do ponovnog susreta s festivalskim velikanom dokumentaraca – ZagrebDoxom. Selektori ovog najvećeg festivala dokumentarnog filma u regiji, pripremili su vrlo zanimljiv program. Kako Lupigi i priliči, ovdje ćemo se zadržati na glazbenim dokumentarcima, među kojima nam se najzanimljivijim čini 'ostPUNK! Too much future', film o šestorici istočnonjemačkih punkera koji se u totalitarnom režimu zbog te vrste glazbe nisu dobro proveli

Kao što pravi filmoljupci znaju, ovogodišnji ZagrebDox održava se od 25. veljače do 2. ožujka, a tijekom njega će biti prikazano otprilike 130 filmova. Šaroliki izbor varira od skupocjenih produkcija nagrađivanih na najpoznatijim filmskim festivalima svijeta do uradaka prikupljenih na YouTubeu. Njih 60 natjecat će se za nagradu Veliki pečat, koja se dodjeljuje autorima mlađim od 30 godina. Poslastica bi ove godine svakako mogli biti glazbeni dokumentarci, a što o njima kažu organizatori pročitajte u nastavku ...

Poklonike hardcorea zainteresirat će 'American Hardcore', film koji majstorski daje kroniku hardcore punkrocka u Americi od 1980. do 1986. – kad se frustrirana Reaganova mladež cijepila britanskim punkom, a Moby još bio Richard Hall, gitarist Vatican Commandosa. Redatelj Rachman koristi zapanjujući materijal o vladarima scene poput Bad Brains, Minor Threat i Black Flag, kombinirajući ga s intervjuima s članovima bendova, obožavateljima i brojnim drugim neprilagođenima koje je privukao zvuk hardcorea.

A vjeruju li i danas u punk ljudi koji su prije dvadesetak godina protresli totalitarnu Istočnu Njemačku istražuje 'ostPUNK! Too much Future'. Film prati šestoro bivših pankera koji su zbog svog mladenačkog otpora dio mladosti ostavili u njemačkim zatvorima!

Nešto drugačije vraćanje u prošlost daje nam redatelj Grant Gee u filmu 'Joy Division'. Vraćajući se na mjesta koja definiraju povijest legendarnog benda, Gee plete priču o njihovim ranim danima, prvim gažama i snimanjima. Kroz priče živućih aktera i arhivske materijale, priča o bendu postaje i priča o Manchesteru.

S Jamajke nam stiže 'Queens of Sound: A Herstory of Reggae and Dancehall' koji istražuje dugo zanemarivanu žensku stranu reggae i dancehall glazbe na Jamajci. Svjetski poznate glazbenice kao što su Marcia Griffiths, Tanya Stephens, Lady Saw, Sasha, Cecile i Lady G govore o svojim prvim koracima na putu prema uspjehu i svojoj borbi za prihvaćanje u poslu kojim dominiraju muškarci.

Na kino platnima Studentskog centra moći ćete pogledati i 'Music Partisans' o bjeloruskim rock bendovima, 'Hair: Let the Sun Shine In' o hipijima koji još uvijek vjeruju u ideale ere Vodenjaka, te švedski 'Hit Music – Rhythm of the Revolutionary'.

Nikako ne propustite i 'Rock 'n' Tokyo' o jednom od milijun paralelnih tokijskih svemira u kojem su se smjestili underground rock bendovi – živi dokaz da Japanci vole i razumiju rock! Možda su tekstovi malo nejasni, ali sve ostalo je tu – poza, sunčane naočale i žestoki rifovi.

Filmovi su na rasporedu svaki dan, od 25. veljače do 01. ožujka u 14 sati u velikom kinu Studentskog centra. Za one koji ne stignu, reprize su svakog dana u 20 sati u MM centru. 

A da i mi svog konja za trku imamo, provjerite u dokumentarcu 'Edo Maajka – Sevdah o rodama' redatelja Silvia Mirošničenka koji će biti prikazan u srijedu, 27.02. u Galeriji SC-a u okviru popratnih događanja festivala.