Dokumentarni i kratki filmovi u novim "Medijancijama"

Ivor Car

8. lipnja 2006.

Dokumentarni i kratki filmovi u novim "Medijancijama"

"Broad Horizons" ime je programa sastavljenog od niza dokumentaraca i kratkih filmova koji će u sklopu "Medijancija" u petak navečer biti prikazani u zagrebačkom kafiću &TD. Poveznica svim tim filmova je činjenica da su produkt isključivo žena, a riječ je o ukupno sedam filmova, skupnog trajanja od oko stotinu minuta i poprilično raznovrsne tematike

Sam projekt imena "Medijancije" nastao je nakon brojnih internetskih diskusija na webu SC-a (www.sczg.hr) koje su dvije djevojke, Marina Kelava i Ivana Sansević, odlučile izdvojiti i potom "kreirati prostor za promišljanje medija u kojem bi pojedinci imali mogućnost uključiti se u raspravu te međusobno razmjenjivati informacije i mišljenja". Takav korak poduzele su potaknute trendovima komercijalizacije medija zbog koje je došlo do apsolutnog gubitka kriterija u procesu uobličavanja informacija, što je, držimo mi, vidljivo i na primjeru Lupige.

- Koliko puta tjedno palite vašu zanosnu pokretnu kutiju? Umorni od svega, željni relaksacije … Pa se zavalite, uvalite, i gledate, gledate … Sve dok vam se vid ne zamuti i sanak vas zanese. Sjećate li se svega što ste odgledali? Ne pretjerujmo, sjećate li se onoga što ste jučer pogledali? Koliko dugo te slike počivaju u vašoj glavici? I za koliko ste predivnih, hvale vrijednih navika, ideja, stavova, vječno zahvalni vašoj vjernoj drugarici televiziji?, pitaju se Kelava i Sansević te najavljuju "pravu stvar" - ekstra konzumaciju u ležernoj atmosferi kafića &TD.

Ovotjedna večer (petak, 20 sati) nazvana je "Undercurrents part II" (Undercurrents je neprofitna alternativna udruga za dokumentariste, animatore i video aktiviste), a tijekom nje znatiželjnici će imati priliku vidjeti najsvježije uratke spomenutog aktivističkog centra. Riječ je o nizu dokumentaraca i kratkih filmova, koji redom imaju jednu poveznicu - isključivo su djelo žena. Program će se sastojati od sljedećih filmova:

* Happiness tends to Infinity (Yinka Selley) 3 min.
Znanstvena jednadžba o tome kako biti sretan

* Trainstopping (Maren Girgensohn) 5 min.
Britanski/e aktivisti/ce pridružili/le su se prosvjedu protiv transporta nuklearnog otpada kroz Njemačku

* Life Before Death (Helen Iles) 10 min.
Kratki film o suočavanju dvije majke i njihovih kćeri s 'terminalnim' bolestima

* Clowning around at the G8 (Circa) 15 min.
Pogled iznutra u tehnike 'Rebel Clown Army' za vrijeme G8 skupa u Škotskoj

* The Very Model of a Modern Labour Minister (Flash for Cash/Claire Civil), 3 min.
Animirani song o osobnim iskaznicama

* I ain't looking for your Sympathy - (Twiz Evans) 10 min.
Inspirirajući dokumentarac o tehnikama koje žene koriste da prevladaju svoju invalidnost

* Evolving Minds (Melissa Gunasena) 45 min.
Što je realnost? Tko je definira? Evolving Minds prikazuje svjež i radikalan pogled na sustav mentalne njege. Film na duhovit način nudi alternative kao što su šamanizam, nutricionizam, psihoterapija, meditacija i protestira protiv drakonske legislative o mentalnoj njezi.