Filmska 2003. godina

Božidar Alajbegović

22. prosinca 2003.

Filmska 2003. godina

Filmsku 2003. godinu nećemo pamtiti po 'ko-zna-čemu, ali ipak bi bio red da nakon upornog cjelogodišnjeg obilaženja kino-dvorana nešto i zaključimo, te bar pobrojimo filmove koji su zaslužili biti pogledani. Dakle, pogledajte kojih je to 15 filmova odgledanih u ovoj godini na izmaku, po mome skromnom sudu zaslužilo epitet - "najbolji"

Ustvari, filmsku 2003. godinu trebalo bi zapamtiti bar po jednoj stvari - bila je to produkcijski najplodnija godina hrvatske kinematografije od osamostaljenja (ukupno čak 9 novih dugometražnih filmova). A kvantiteta je ipak izrodila i kakvu-takvu kvalitetu, pa se tako među najboljih 15 filmova prikazanih u kinima, i ove godine ugurao i jedan domaći (Brešanov), a još dva (Ogrestin i Kreljin) svakako zaslužuju gledanje. No, da ne dužimo, evo moje liste najboljih 15:

 1.  Far from heaven (rež. Tod Haynes)
 2.  The Hours  (rež. Stephen Daldry)
 3.  Femme fatale  (rež Brian De Palma)
 4.  All or nothing  (rež. Mike Leigh)
 5.  The Pianist  (rež. Roman Polanski)
 6.  Hable con ella  (rež. Pedro Almodovar)
 7.  Adaptation  (rež. Spike Jonze)
 8.  Svjedoci   (rež. Vinko Brešan)
 9.  Mystic river  (rež. Clint Eastwood)
10. Irreversible  (rež. Gaspar Noe)
11. Catch me if you can  (rež. Steven Spielberg)
12. Matchstick men   /  Master and comander
     (rež. Ridley Scott)        (rež. Peter Weir)
13. Punch-drunk love  (rež. P.T.Anderson)
14. 25.hour / Confessions of the dangerous mind 
     
(rež. Spike Lee)        (rež. George Clooney)
15. 28 days later / Identity 
    
(rež. Danny Boyle)    (rež. James  Mangold)

Kao što vidite, lista od 15 filmova na kraju sadrži njih 18 (ah, šta mogu kad sam tako neodlučan) ... a ako im još pridodamo i:  Tu Zrinka Ogreste, Ispod crte  Petra Krelje, Gangs of New York (rež. Martin Scorsese), Welcome to Collinewood  (rež. Anthony i Joseph Ruusso), 8 mile  (rež. Curtis Hanson), Heaven (rež. Tom Tykwer), Goodbye Lenin  (rež. Wolfgang Becker) dobijemo popis filmova zbog kojih se isplatilo 2003. godine uputiti u najbliže vam kino. 


Netko će možda reći da je gore navedeni popis manjkav, ali razlog tome krije se u činjenici što postoji cijeli niz filmova (npr. Young Adam, Gori vatra, kineski Ratnik itd.) koji uopće nisu stigli u ova dva i pol riječka kina koja još funkcioniraju. Isto sam tako i dva filma koja bi možda svoje mjesto našli na gornjoj listi - Bowling for Columbine (rež. Michael Moore) i Hulk (rež. Ang Lee), propustio pogledati (iz objektivnih razloga, naravno). No, ti će nam filmovi uskoro biti dostupni i na video formatu.

A kad smo već kod videa, red je da spomenemo i nekoliko naslova koji su direktno sletjeli na police videoteka, a po mom su mišljenju zavrijedili da ih se prikaže i na velikom ekranu:

- About Schmidt  (rež. Alexander Payne)
- Sunshine state  (rež. John Sayles)
- Iris  (rež. Richard Eyre)
- One hour photo  (rež. Mark Rabonek)
- Solaris  (rež. Steven Soderbergh)
- Apsolutnih sto  (rež. Srđan Golubović)
- Ash wednesday  (rež. Edward Burns)
- Shadow of the vampire  (rež. E.Elias Merhige)

Eto, to bi bilo to, a na kraju nam ostaje nada da će 2004. godina i filmski i svakako drukčije, ipak biti - kvalitetnija.


Na slijedećem linku prisjetite se kako je na Lupigi izgledala filmska 2002. godina - evo baš ovdje