Alkemičar na filmu

Božidar Alajbegović

3. rujna 2003.

Alkemičar na filmu

Roman "Alkemičar" brazilskog književnika Paula Coehla prije nekoliko je godina bio nenadmašni hit po čitanosti u Hrvata (iako meni nije sasvim jasno zašto). Nakon dugogodišnjih peripetija, sada je konačno sve spremno za početak snimanja filmske ekranizacije spomenutog Coehlovog predloška, a zanima li vas koji su glumci izabrani za glavne uloge i tko će grijati redateljski stolac, kliknite na

Glavni je krivac za neprestano odgađanje snimanja filma prema romanu Alkemičar bio sam autor rečenog bestselera, koji je nakon odbijanja desetak scenarija napokon prihvatio jedan od mnogobrojnih mu ponuđenih.
Autor scenarija koji je zadovoljio brazilskog pisca romanesknog predloška je afroamerički glumac Laurence Fishburne.
Coehlo je potvrdio da će snimanje započeti krajem ove godine u Jordanu, a u kino-distribuciju diljem svijeta film će krenuti iduće godine.
Osim autorstva nad scenarijem, Fishburne će u filmu igrati i jednu od glavnih uloga, a preuzet će i režiju filma.
Ukupan budžet filma procjenjuje se na oko 80 milijuna dolara, a neke od junaka tog romana u ekranizaciji utjeloviti će Jeremy Irons i Madonna.
Coehlo tvrdi da nema namjeru prodavati filmska prava za svoja ostala djela te će tako Alkemičar ostati jedini njegov ekranizirani roman.
Inače, Alkemičar je prvi puta objavljen 1988. godine kada je prodan u skromnih 900 primjeraka, no, dvije godine poslije kada je ponovo objavljen u izdanju uglednijeg izdavača, roman je postao svjetski bestseler te je preveden na 56 jezika i prodan u više od 40 milijuna primjeraka.