Monza - Schumi se vratio

Grrrr...

15. rujna 2003.

Monza - Schumi se vratio

Michael Schumacher je u Monzi ostvario svoju prvu pobjedu nakon VN Kanade. Sreća na kraju utrke se nije mogla sakriti. Cijeli vikend je za Schumija prošao odlično. Osvojio je pole position ispred Montoye, dakle trotjednu stanku su u Ferrariju dobro iskoristili. Naporno su testirali i u Monzi i na svojoj privatnoj stazi. Rezultat se vidi – 50 pobjeda Schumija za Ferrari.

Najuzbudljiviji dio utrke zbio se u prvom krugu kad se Jarno Trulli odlično probio sa šeste startne pozicije na treću. Pogledavao je kako će prijeći i Montoyu, ali se nije usudio. Montoya je bio prebrz jer je pokušavao ispuniti svoju misiju, prestići Schumachera. Skoro mu je to i uspjelo ali se Schumi uspio obraniti od tih početnih napada. Više mu upozorenja nije trebalo, dao je gas i mirno držao Montoyu iza svojih leđa. Početni napadi Trullija brzo su se ugasili jer je Talijan odustao u istom onom krugu u kojem mu je i odlično krenulo, dakle u prvom krugu, a uslijed problema na svom bolidu. Drugi vozač Renaulta, pobjednik utrke u Mađarskoj, Alonso, je startao posljednji zbog problema sa traction controlom tokom kvalifikacijskog kruga zbog čega se zavrtio. Ni start mu nije bio bolji, naime, udario je u zadnji kraj bolida Josa Verstappena te je bio osuđen na raniji odlazak u boks. Ostali su sa ulascima u boksove krenuli malo kasnije što je odalo tko je na kakvoj strategiji. Vodeći su bili na istoj, dva ulaska u boks.
Svi su taj dio posla obavili sasvim u redu i poredak je ostao isti. Schumi je i dalje vodio ispred Montoye. Barrichello se držao treće pozicije dok je Kimi vozio iza njega. Španjolac Marc Gene je bio na odličnom petom mjestu. Inače Gebe je mijenjao Ralfa Schumachera u Williamsu koji se žalio na bolove u glavi te tako nije bio spreman za vožnju ovaj vikend. Isto je bilo i s Firmanom u Jordanu kojeg je i dalje mijenjao Baumgartner.


Precizno mjerenje zaostatka Montoye u odnosu na Schumachera je pokazivalo da se razmak sve više smanjuje. Kolumbijac je došao na sekundu i pol od vodećeg Nijemca. U ne baš zanimljivoj utrci Montoyi je jedina nada bilo pretjecanje kroz boks jer je na stazi to bilo nemoguće. Svi su nestrpljivo očekivali taj drugi ulazak u boks pošto se Montoya približio Schumiju. Situacija se počela razvijati i Montoya je prvi ušao u boks. Dva kruga poslije to je učinio i Michael. Prilikom njegovog izlaska uočio se bijeli bolid Williamsa, ali se ispostavilo da je to Gene, Montoya je bio iza njega. Schumi se ugurao između njih dvojice.
Očekivao sam da će Gene malo usporavati Schumija da bi se Montoya mogao približiti aktualnom prvaku. No to se nije dogodilo jer je Gene odmah sljedeći krug otišao po svoje nove gume i još goriva. Montoya više nije ništa mogao učiniti pogotovo jer je Schumi dodatno ubrzao i pravio razliku između njih dvojice.
Što da vam kažem, utrka nije bila napeta. Sve se svelo na kruženje bolida. Malo zanimljivosti donio je Coulthard koji se zaustavio nadomak svog boksa.

Nakon sat i četrnaest minuta vožnje Schumacher je ostvario svoju 69. pobjedu. Montoya se dovezao drugi. Rubens Barrichello je mirnom vožnjom dohvatio najnižu stepenicu pobjedničkog postolja. Jedan od konkurenata za prvaka, Kimi Raikkonen, u već prastarom McLarenu je bio četvrti i kako priznaju u McLarenu: 'Više se nije moglo'. Marc Gene je završio svoju prvu utrku za Williams na petom mjestu. Jacques Villeneuve, čovjek koji je prošlu sezonu imao više od deset odustajanja, uspio je ugrabiti tri boda šestim mjestom. Sedmu poziciju je zauzeo uvijek konstantni Webber u Jaguaru. Posljednji bod ide Renaultu, tj. Alonsu. Nakon gubljenja prednjeg spojlera na startu uspio je skupiti bod, što je svakako veliki uspjeh.

Da se malo osvrnemo na to što se događalo na najbržoj stazi u kalendaru, gdje se u prosjeku vozilo gotovo 245 km/h, dok je pobjednik Schumacher na svom mjeraču brzine u jednom trenutku mogao ugledati i 364km/h. Kako vidimo Ferrari se opet vratio. Prije utrke se smatralo da će Montoya imati prednost zbog jačeg BMW-ovog motora. Kako je Montoya bio za nijansu sporiji od Schumachera pomislio sam da je možda na taktici jednog ulaska u boks te je zbog dodatnog goriva malo sporiji. Ipak ispostavilo se da je bio na istoj taktici kao i njegov najveći protivnik, Schumacher. Ferrari je jednostavno napravio odličan posao tokom testiranja i uspio poboljšati svaki segment svog bolida. Schumacher je pobijedio pred domaćim navijačima kojih je opet bilo u velikom broju. Što se tiče Michelinove dominacije izgleda da su ih malo prigušili sa uvođenjem pravila u kojem se ističe da se širina guma mjeri nakon utrke. Teško je bilo što prognozirati u ove posljednje dvije utrke. Schumi se odmakao tri boda Montoyi, sedam Raikkonenu. Vaga se sad nagnula na Schumijevu stranu i on ima najveće šanse za naslov prvaka. Ipak pričekajmo rasplet koji će nam sve reći.

Malo se moram osvrnuti i na komentiranje dvojca na HTV-u. Znam da ih uvijek popljujem, ali stvarno znaju pričati gluposti. Ja ne znam kojim očima oni gledaju. Jer oni su vidjeli da Alonso ima velikih problema i da on zaostaje tko zna koliko krugova za vodećim. Dečko je išao ranije u boks zbog incidenta i na kraju je bio samo jedan krug zaostatka za Schumijem što je skroz normalno uzmemo li u obzir s kojeg je mjesta startao, vrijeme kad je išao u boks i činjenicom da Renault ima dosta slabiji motor od prve tri momčadi, Ferrarija, McLarena i Williamsa. Taj zaostatak nadoknađuju dobrom aerodinamikom koja nije bila dovoljna za super brzu Monzu. Bilo je još grešaka, ali ako ništa bar sam se nasmijao sa ekipom.