Doviđenja društvo staro (Otišao Ali Farka)

Ivan Kegelj

8. ožujka 2006.

Doviđenja društvo staro (Otišao Ali Farka)

Uvjeren sam, dobri Lupeži, da malo tko među vama na karti svijeta zna pronaći Mali, a još uvjereniji da je tek par čeljadi ovdje čulo za Ali Farka Tourea. Međutoa, kako autore tekstova na Lupigi ponajmanje zanimaju čitatelji i njihovi maloumni interesi, na ovom mjestu uredno javljamo da je rečeni Ali Farka, blago Gospodinu, nakon duge i teške bolesti preselio na Ahiret. Ako ste zainteresirani za organizirani odlazak na dženazu koja će se održati u Alijevom rodnom selu Niafunkeu

Odmah da vam je jasno, organiziranog odlaska na dženazu koja će se održati u Alijevom rodnom selu Niafunkeu, nema, te će se zainteresirani morati snaći vlastitim snagama. Vi nezainteresirani, samo neka znate da je Ali Farka Toure jedan od najpoznatijih afričkih glazbenika, dvostruki dobitnik nagrade Grammy, poznat kao otac "Mali Bluesa".

Svjetski uspjeh i priznanje zasluženo su stigli 1994. godine, nakon suradnje s legendarnim bluesmanom Ry Cooderom koja je rezultirala fascinantnim albumom "Talking Timbuktu". Agencijske vijesti kažu da točna Farkina dob nije poznata; oni koji su ga poznavali vele da je mogao imati oko 66 godina. Na ovom mjestu Ali Farki zahvaljujemo za "Talking Timbuktu", koji je zapadnoafričku državu Mali razotkrio kao domovinu čudesnog etno izričaja. "Neki ljudi misle da je Timbuktu na kraju svijeta. No, to je pogrešno. Ja sam od tamo i znam da se on zapravo nalazi u središtu", ostat će zabilježene riječi oca "Mali Bluesa".