The best blues band in the country u Tvornici

NikVuk

5. svibnja 2005.

The best blues band in the country u Tvornici

Bogatu ovogodišnju koncertnu sezonu upotpunit će u Tvornici 10. svibnja svojim nastupom "the best blues band in the country". Pametni znaju kako je to Blues Explosion, nekada Jon Spencer Blues Explosionon, a oni koji su devedesetih hodočastili koncerte ovoga banda vraćali su se kao svjedoci čuda. U nastavku među ostalim saznajte kako se Zagreb našao u Češkoj


"The best blues band in the country", naravno ne u Lijepoj našoj, već preko bare. Pametni će odmah znati kako su to Blues Explosion, koji su se i ne tako davno zvali Jon Spencer Blues Explosion. Ova promjena imena posljedica je demokratizacije i izjednačavanja radničkih prava u bandu, Cijela priča počela je još davne 1990. godine u New Yorku. Jon Spencer kao gitarist i vokal (ex Pussy Gallore), Russel Simmins (ex Honeymoon Killers) na bubnjevima i Judah Bauer (ex Honeymoon Killers) na gitari, pokrenuli su jednu od najzanimljivijih glazbenih tvorevina devedesetih. Iza sebe danas imaju solidnu diskografiju od sedam albuma različito prihvaćenih, kako kod publike, tako i kod kritike (Crypt-Style 1992., Extra Width 1993., Orange 1994., Now I Got Worry 1996., Acme 1998. -najbolje ostvarenje JSBX op.a., Plastic Fang 2002., Damage 2004.). Ovoj listi treba još dodati i Experimental Remixes EP iz 1995. i Xtra-Acme USA iz 1999..

Prvo izdanje predstavlja remiksirane hitove s albuma Orange, a sudjeluju U.N.C.L.E. ("Bellbottoms"), Mike D. i Beck ("Flavor Pts. 1 & 2"), Dub Narcotic Sound System ("Soul Typecast"), Moby ("Greyhound" Pt.1) i Genius iz Wu-Tang Clana ("Greyhound" Pt.2), a drugo je remiks albuma Acme, na kojem ponovno sudjeluje cijeli niz zanimljivih imena (Moby, David Holmes, Calvin Johnson, Dante Ross, Steve Albini i The Automator).

Ono što čini glazbu BX posebno zanimljivom je svako brisanje žanrovskih granica. U tom glazbenom bosanskom loncu može se naći svega i svačega, počevši od bluesa, punka, noisa, rocka, funka, hip-hopa, preko countryja, soula pa sve do gospela, što svakako predstavlja jako dobru preporuku za posjetu ovom koncertu. Oni koji su devedesetih hodočastili koncerte ovog banda vraćali su se kao svjedoci čuda. Nama koji to nismo uspjeli ostaje da vidimo koliko je još energije ostalo kod spomenute trojke i nadamo se da će nam se, u Tvornici 10. svibnja godine ove, dogoditi isto čudo.

A za kraj samo jedno pitanje. Nalazi li se Zagreb u Češkoj ili Hrvatskoj? Odgovor možete potražiti na službenom situ banda. (www.blues-explosion.com).