Čelična krila njihove armije

Navar Glibotić

24. rujna 2007.

Čelična krila njihove armije

Evo, iz dosade koristim svoju mogućnost da objavim bilo što na ovim stranicama. Ono što slijedi je kratki prikaz najmodernijih svjetskih lovačkih aviona, što uopće nije stručno napisano, već više onako pučki, da raja može pročitati. Dakle, ništa spektakularno, ali je tečno napisano, a i za fotke smo se malo potrudili, budući se ovo što ćete vidjeti u Hrvatskoj ne vozi, a i MiG-ovi više nisu u modi

 

F-22 RAPTOR

Vladar zračnih prostranstava danas, veliko nevidljivo zračno čudovište. Unatoč blagom obliku rusofolije kod mene, naprosto je činjenični podatak da je Raptor najbolji borbeni avion današnjice. Jedini problem Amerikancima, koji teže da budu svjetski policajci, predstavljat mogu brojke. Naime, tek je oko 180 primjeraka predviđeno da bude stavljeno na raspolaganje US Air Forceu. To je za pokriti planetu ipak relativno malo. Mornarica nije zainteresirana za ovaj avion, tako da nikada neće uzlijetati s nosača. Udarna snaga mu je radarska nevidljivost i poveći broj srednjedometnih zrak-zrak raketa AMRAAM 120.

 

EUROFIGHTER TYPHOON

Vjerojatno najbolji nenevidljivi lovački zrakoplov na svijetu. Proizvelo ga je više europskih zemalja u dealu, a predviđen je da bude okosnica vojska zemalja EU. Osim Francuske, normalno, oni su uvijek brijali na svoje avione. Typhoon je morao živjeti i nastajati s brojnim problemima, prije svega administracijskim. Nije tajna da je problem bio i odrediti ime aviona te da su Nijemci i danas nezadovoljni imenom. No, Typhoon leti, doduše još uvijek mu je udarna snaga američka raketa AMRAAM 120. No, kroz par godina bi se trebala početi koristiti Meteor, raketa europskog industrijskog pool-a, koja je navodno bolja od američkih umotvorina za ubijanje.

 

RAFALE

Ponos francuskih zračnih snaga, a ponos nikada nije bio problem Francuzima, oni se dobar dio života ponose ovim ili onim. Definitvno lijep avion, koji bi trebao polijetati sa zemlje, ali i s novih francuskih nosača. Dobar višenamjenski avion koji nosi francuske MICA presretačke rakete, a zemlja proizvođač nije spremna djeliti njegove tajne s bilo kime drugim. Kada je Južna Afrika htjela za obnovu svoje zračne flote kupiti samo motore Rafalea, Francuzi su rekli "Non". Uglavnom, Rafale možete kupiti kao gotov proizvod i masno platiti, djelove ne prodajemo.

 

SU-30 MKI

Dika ruske avijacije, avion na čijem su razvoju sudjelovali i Indijci, poprilično je moćna igračka koja može nositi impozantne količine oružja. Proteklih godina u Rusiji je Sukhoi preuzeo primat u proizvodnji borbenih aviona od Mikoyana, tako da su danas oznake Su mnogo češće od onih MiG. Osobno, linije ruskih borbenih lovaca su mi najljepše na svijetu i zapravo jedva čekam vidjeti njihov "nevidljivi" avion koji priprema Sukhoi, za sada pod oznakom T-50. Udarna snaga svih ruskih lovaca je raketa R-77, u NATO-vim oznakama AA 12 Adder (guja), za koju dan-danas traju rasprave po zrakoplovnim forumima jel' bolja il' gora od AMRAAM-a. Subjektivni dojam ovog autora da Amerikanci danas ipak imaju bolju raketu. Što će biti poslije, obzirom da Putinova politika mnogo brije na vojsku, pokazati će budućnost.

 

MIG 29 OVT

Naprosto nije mogao proći tekst bez ovog aviona, iako nije baš najrašireniji niti u ruskim snagama. Radi se o posebno "apgrejdanoj" 29-ki, jako poznatoj na ovim prostorima, koja je manevarski sposobnija valjda i od nekih helikoptera. Odnosno, u bliskoj borbi za doručak jede Raptora. Jedini problem Rusima kod ovog aviona je da niti jedne ozbiljne zračne snage danas ne polažu ni pišljiva boba na blisku borbu. S 50-60 kilometara zvekneš raketu i to je to. No, ukoliko želite uživati u avionskim akrobacijama, predlažem da na Jubitu potražite snimke OVT-ovih egzibicija.

 

F/A-18E/F SUPERHORNET

Do dolaska Raptora udarna jurišna snaga USAF-a, avion nastao od F/A-18 Horneta, kojeg su zbog proračunskih razloga označili kao poboljšanu verziju, iako je, ako ćemo pravo, previše svega promijenjeno da bi se radilo o istom avionu. Riječ je o avionu koji može biti najtužniji na svijetu, pogotovo oni primjerci s nosača. Jer, zbog prokletog Top guna i Toma Cruisea čitavu slavu mornaričkog zrakoplovstva pokupio je F-14 Tomcat, avion pomalo sumnjivih mogućnosti, ali lijepa izgleda. Iako je Hornet, a kamoli Superhornet, bolji avion. Ako ništa, piloti su za Tomcata imali dojam samo da mogu uzletjeti, napraviti krug oko nosača i već su bez goriva. "Superstršljen" je pak izuzetno iskoristiv avionček.

 

F-15C EAGLE

Dedicu sam naprosto morao staviti u popis, jer to je avion koji je bio krema američke avijacije kroz osamdesete i početkom devedesetih, a kojeg danas lagano zamjenjuje Raptor. Pajdo kojeg je svaki američki predsjednik volio vidjeti u blizini Air Force One-a. Zapravo, skoro pa prvi pravi "air superiority" avion, letalo koje kad je u blizini nije dobro za bilo kakav protivnički zrakoplov. Kroz godine je često moderniziran, a danas postoje i takozvane Strike Eagle varijante, namjenjene i obračunima s "gadovima na zemlji", a ne samo u zraku. S obzirom koliko Raptora će doći u USAF, ne treba se začuditi ako se Eagle još godinama zadrži u američkoj avijaciji.

 

I to je to, čemu dalje, mislio sam još staviti kineski J-10, ali čemu to, ionako je jednomotorac za razliku od svih navedenih. A i ne da mi se. Da, da, nema Gripena i F-16-ke, o kojima razmišlja Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, jer zbilja nisu zračna krema. O njima možda drugi put, čisto kao osvrt što možda Hrvatska kupuje. Ako mi se bude dalo, jasno. I da, za sve fanatike zrakoplovstva, tekstovi uopće nisu stručni, jer to nisu niti trebali biti. Za takve prikaze aviona ipak otiđite na neke specijalizirane stranice.