Studenti zrakoplovstva slave

Ivor Car

3. ožujka 2005.

Studenti zrakoplovstva slave

Organiziranje i udruživanje studenata svakako nije rijetka pojava u današnjem društvu, stoga je takvo što u pravilu uvijek za pohvaliti. A baš danas vam predstavljamo hvalevrijednu domaću Udrugu studenata zrakoplovstva, koja je u pet godina postojanja napravila neke prilično velike stvari, kao što je bespilotna letjelica "Marica" raspona krila od pet metara

Najbolje će se predstaviti oni sami, pa čujte i počujte ...


         Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva (HUSZ)  je neprofitabilna studentska strukovna  udruga koja djeluje na Fakuktetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. HUSZ je od rujna 2001. godine punopravna članica europskog udruženja studenata zrakoplovstva EUROAVIA, koje postoji preko 40 godina i okuplja studente zrakoplovstva najpozatijih sveučilišta  iz cijele Europe.
         Ono što naša udruga pruža svojim članovima su mogućnost  sudjelovanja na različitim radionicama, kongresima, simpozijima vezanim uz zrakoplovnu industriju, te sudjelovanje u organiziranju istih kao i druženje s kolegama iz cijele Europe. Na lokalnom nivou organiziramo studentska druženja, putovanja i posjete zrakoplovnim institucijama u  Republici Hrvatskoj i Europi.
         U ožujku ove godine proslavljamo 5 godina postojanja i rada naše udruge. Kako bi se zahvalili svima koji su nam do sada pomagali u radu i realizaciji  naših projekata, odlučili smo svečanom proslavom obilježiti taj dan. Tom prilikom predstvit ćemo i projekte na kojima trenutno radimo-Bespilotnu letjelicu «Maricu» i simulator koji prati istu. Svečana proslava 5.obljetnice HUSZ-a održat će se 10. ožujka u prostorima Falulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, Zagreb s početkom u 15 sati.
         Od uzvanika očekujemo predstavnike sljedećih tvrtki i institucija: Croatia Airlines, Zračna luka Zagreb, Diamond Air Varaždin, Soko ZI, Air Adriatic Rijeka, Alstom Hrvatska d.o.o., INA, MORH, HRZ i dr.

POSTIGNUĆA I PROJEKTI HUSZ

         U ožujku 2001.g. organizirali smo Fly-in - tjedan dana studentske razmjene i kao dokaz organizacijske sposobnosti postali punopravna članica Euroavia-e, najveće europske organizacije studenata zrakoplovstva. Danas smo jedan od najaktivnijih lokalnih grupa u Euroavia-i te sudjelujemo u mnogim međunarodnim događajima.
         Od 21. do 28.10.2002.g. organizirali smo godišnji kongres Euroavia-e u Zagrebu. Na kongresu smo na tjedan dana udomili 60-ak studenata zrakoplovstva iz 20 Europskih zemalja 2002. godine  organizirali smo prvi Career Day u Hrvatskoj, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, po uzoru na sveučilišta koja smo posjetili u Europi. Na Career day dolaze poznate hrvatske kompanije kako bi se predstavili studentima, budućim inženjerima.  Career day postalo je popularna i tradicionalna manifestacija na našem Fakultetu, te kao primjer drugim fakultetima u Hrvatskoj. 
          Studentskom projektu bespilotne letjelice "Marica" pristupilo se velikim entuzijazmom i znanjem, pri čemu su studenti koristili najmodernije metode konstruiranja i proračunavanja konstrukcije aviona. Mogućnosti primjene ovakve letjelice su: nadgledanje, izviđanja i istraživanja. Prednosti naprama klasičnim zrakoplovima su: isplativost, sigurnost, neuočljivost, domet…


Raspon krila: 5 m

Dužina: 3,5 m

Operativni radijus: 100km

Snaga motora: 10 KS

Maksimalna visina: 3000m