Bosanska špijunska afera

Ivor Car

20. studenog 2002.

Bosanska špijunska afera

Zvučio je kao pijan ili drogiran, svjedočenje je supruge Sabahudina Fijuljanina, nakon što je putem telefona razgovarala sa svojim mužem. Pa tko je Sabahudin Fijuljanin? To je glavni akter intrigantne priče u kojoj se teško naslućuje tko je kriv, a tko nije, i kojeg su mirovne snage u BiH uhitile zbog sumnje da je špijun.
Teroristički napadi na Sjedinjenje Američke Države od 11. rujna prošle godine, promijenili su dosta toga u "zapadnim" glavama, između ostalog i pogled na jednu od rijetkih europskih država u kojoj su u većini pripadnici Islama. Dakako, riječ je o Bosni i Hercegovini. Do tog, kobnog 11. rujna brojni mudžahedini pristigli za vrijeme rata iz cijelog islamskog svijeta, i nisu bili tako bitni. Do tada nije bilo ni toliko bitno to što neki teroristi, kao i osobe direktno povezane s terorističkim grupacijama imaju bosanskohercegovačke putovnice. No, zadnjih godinu i dva mjeseca postale su važne i manje stvari, a to će vam potvrditi i mirovne snage stacionirane u BiH, kao i Sabahudin Fijuljanin, čovjek kojeg su mirovne snage NATO-a uhitile prije dvadesetak dana pod sumnjom da je špijunirao te iste mirovne postrojbe koje su ga uhitile. Pitate se kakva je to vijest o nekom uhićenju od prije dvadesetak dana. E, pa takva, jer je tek u ponedjeljak javnosti priopćeno iz SFOR-a kako uhićenog neće izručiti kantonalnim vlastima iz sigurnosnih razloga.
Sabahudina su mirovnjaci primjetili dok je ovaj "nadgledao" njihovo osoblje i uređaje, koje se nalazi u bazi nedaleko od Brčkog. Pretragom njegove kuće u selu Gornja Maoča, u blizini Brčkog, pronađen je bacač raketa i veći broj putovnica i to jugoslavenskih i bosanskohercegovačkih. Definitvino, putovnice s kojima se ne može putovati, budući i BiH i jugoslavenskim državljanima treba viza za maltene sve zemlje svijeta. Mirovnjaci dovode u pitanje da li Sabahudin zbilja posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo. Naime, Sabahudin je musliman iz Sandžaka koji godinama živi u Bosni, gdje se oženio i postao otac četiri djevojčice. Inače, Gornja Maoča je selo u kojem se strogo poštuju islamski vjerski zakoni i život se odvija samo u skladu s njima.

Osim svjedočenja uobičajenog za obitelj nekog uhićenog, tipa on nikada nije ni mrava zgazio, obitelj Fijuljanin tvrdi kako im mirovnjaci ne dozvoljavaju da posjete Sabahudina, a to ne dozvoljavaju ni njegovom odvjetniku. Dalje kažu kako je tog kobnog dana kada je uhićen, Sabahudin zbog posla više puta prošao pokraj baze zbog čega je neopravdano postao sumnjiv. Fijuljani su razočarani i u državu, koja nije u stanju zaštititi svog državljanina od strane vojske, a Sabahudinov otac koji je čuvši za uhićenje svog sina došao iz Sandžaka kaže kako je to sve jer je njegov sin vjernik, musliman.
Od kada je u SFOR-ovoj bazi Sabahudin se kući javio tri puta. Njegova supruga kaže da je zvučio kao pijan ili drogiran, te da joj je rekao kako je najbolje da pokupi djecu i ode u Sandžak.
Preostaje nam da čekamo i vidimo daljne postupke, mirovnih snaga i bosanskohercegovačkih vlasti, koje su pod laganim pritiskom raznoraznih islamskih organizacija, kakvih je BiH prepuna, a koje su stale u Sabahudinovu obranu.